Struja ubila jato belih roda

VIDEO K9: 40 ptica stradalo je juče od strujnog udara u okolini Paraćina, kažu iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Njihov tim izašao je na teren reagujući na pozive građana koji su se žalili na česte prekide u snabdevanju elektičnom strujom.

141

Nakon što su primili više poziva zabrinutih građana iz sela Potočac kod Paraćina zbog čestih prekida struje, ornitolozi iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije izašli su juče na teren. Tokom pregleda 13 dalekovodnih stubova, pronašli u 40 nastradalih ptica.

Izbrojali su, kako kažu, čak 28 mrtvih belih roda, ali i 9 gavranova, jednog mišara, po jednu sivu vranu i čvorka, a povrede na njima ukazuju na stradanje od strujnog udara na srednjenaponskom dalekovodu koji se proteže duž toka Velike Morave. Jedna preživela bela roda zbrinuta je u beogradskom zoološkom vrtu.

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije navode da su ptice na tom lokalitetu u svojevrsnoj ekološkoj zamci. Bele rode, naime, koriste dolinu Velike Morave kao selidbeni koridor, a deponiju koja se nalazi u blizini dalekovoda kao izvor hrane, dok se stubovi dalekovoda nalaze između njih i pticama služe kao mesto za odmor.

O situaciji na terenu obavešten je i Zavod za zaštitu prirode Srbije, kao i Inspekcija za zaštitu životne sredine opštine Paraćin koja je organizovala prikupljanje leševa.

U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica navode da je reč o do sada najdrastičnijem stradanju letačica na ovaj način u Srbiji, te očekuju brzu reakciju od Elektroprivrede na izolaciji stubova i žica srednjenaponskih dalekovoda kako bi se zaštitila elektro-mreža i sprečio dalji pomor ovih životinja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.