Struja skuplja od oktobra

VIDEO K9: Od prvog oktobra računi za struju biće veći za 2%. Savet Agencije za energetiku Srbije prihvatio je odluku o regulisanoj ceni električne energije za garantovano snabdevanje koju je doneo v. d. direktora Javnog preduzeća "Elektroprivreda Srbije". Evo šta o tome kažu u Udruženju za zaštitu potrošača "Prosperitet".

0
286

Na prosečnog potrošača ova odluka odraziće se uvećanjem mesečnog računa u iznosu od 68 dinara.

U Udruženju za zaštitu potrošača “Prosperitet” smatraju da se ovim, takozvanim, minimalnim poskupljenjem potrošači dovode u zabludu.

“Mi kada kažemo 68 dinara, ili 2% povećanje, da je to minimalno povećanje kako se u javnosti eksploatiše, pogotovo kod nadležnih organa, smatram da se time dovode u zabludu potrošači i šira javnost. Kad pomnožite 68 dinara sa brojem potrošača električne energije u Srbiji, onda se tu vidi o kojem iznosu se radi, što će biti oprihodovano od strane EPS-a i, naravno, u budžet Srbije po osnovu akcize na električnu energiju koja je uvedena, 7,5%. S tim što ja moram ovde naglasiti da akciza ne ide na kilovat sate kao jedinicu mere, nego se akciza obračunava na ukupan račun, što nema nigde u svetu”, rekao je Radomir Ćirilović, predsednik Udruženja “Prosperitet”.

Povećanje cene je zasnovano na analizi koju je sprovela “Elektroprivreda Srbije” zajedno sa ekspertskim timom Svetske banke. Ćirilović za ovu analizu smatra da je jednostrana.

“I kao što je posledica ukupne finansijske stabilizacije u Srbiji, kao i dobrih finansijskih rezultata koje je ostvario EPS”, molim vas, tako se jedno saopštenje ne izdaje. Koji su dobri rezultati EPS-a, osim za nekontrolisano zapošljavanje i plata zaposlenih, posebno menadžmenta, koje se graniče sa nemogućim. Dalje, to nema nikakve veze sa cenom struje u okolini, kada porede cene u okolini. Ako je plata zaposlenih u EPS-u tri puta veća od zaposlenih u okruženju, jer oni barataju da struja kod nas jeftinija 19% nego u Makedoniji, 20% nego u Albaniji, 21% nego u Bosni i Hercegovini, međutim ne vidim svrhu poređenja. To je bacanje prašine u oči. Srbija ima veći hidro-energetski potencijal od pomenutih, proizvodnja struje je veća”, naveo je on.

Ćirilović smatra da povećanje struje nije opravdano, pre svega zato što u analizu inflatornog kretanja nisu uzete u obzir plate i penzije građana.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.