Struja od 1. avgusta poskupljuje 12 odsto

Od prvog avgusta struja će poskupeti za 12 odsto, rečeno je na konferenciji koju drže Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i ministar finansija Dušan Vujović.

448

Poskupljenje znači da ako plaćate račun 2.500 dinara, sada ćete plaćati 300 dinara više. U poskupljenje je uključena i akciza. Zbog poskupljenja električne enrgije, građani svakako neće biti srećni, ali neće biti srećni ni oni koji su predlagali poskupljenje, navodi resorni ministar. 

Antić je rekao da su se do poslednjeg trenutka trudili da poskupljenje bude što manje.

[quote_box_center]“Znamo da će to da bude dodatni udar na budžet građana. I pored poskupljenja cena struje, u Srbiji je manje nego u okruženju i Evropi. Borili smo se da bude što manje i da počne da se primenjuje što kasnije”, rekao je Antić.[/quote_box_center]

On je najavio da će socijalno ugroženi imati besplatnih od 120 do 250 kilovat-časova mesečno.

Ministar je rekao da očekuje da će poskupljenje struje i akciza u budžet uliti na godišnjem nivou 14.1 milijardu dinara.

[quote_box_center]“Jasno je da ljudi iz EPS-a neće biti srećni zbog odnosa ovog poskupljenja, jer su oni tražili i očekivali više. Ali sada će morati efikasnije da upravljaju ovim resursom”, rekao je Antić.[/quote_box_center]

On je istakao da će cena struje ostati najniža u Evropi i naveo da će biti 15 odsto niža nego u Makedoniji i 50 odsto niža nego u Crnoj Gori.

Ministar finansija, pak, kaže da domaćinstva u Srbiji prosečno mesečno struju plaćaju dve i po hiljade dinara, a da će ovo povećanje račune povećati za oko 300 dinara.

Promena cene struje planirana je aranžmanom iz predostrožnosti koju je Srbija potpisala sa MMF-om. Premijer Aleksandar Vučić je rekao da se nada da će građani osetiti “boljitak po svojim džepovima od reformskih mera koje će doći najkasnije tri meseca nakon toga”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.