STRUJA IZ SVEMIRA STIŽE DO 2025. GODINE

443

VIDEO K9: Naučnici Nacionalne američke svemirske agencije  rade na razvijanju satelita u obliku čaše za koktele, koji će do 2025. godine moći da snabdeva Zemlju čak trećinom potrebne električne energije. Cilj je da se naprave čitavi „rojevi“ ovih satelita, koji neće samo zameniti trenutne elektrane, već će slati energiju u ugrožena područja.

Još malo pa će elektrane na Zemlji postati suvišne. Naučnici NASE rade na razvijanju satelita u obliku čaše za koktele, koji će do 2025. godine moći da snabdeva Zemlju čak trećinom potrebne električne energije, navodi britanski portal Dejli mejl.

Ovaj satelit dizajnirao je doktor Džon Mankins, koga je NASA zadužila da ispita mogućnosti korišćenja solarnih panela za slanje struje na Zemlju. On je osmislio neverovatan satelit nazvan „satelit sa solarnom elektranom putem velike fazne rešetke“ , koji će biti lansiran do 2025. godine.

Tehnologija bi omogućila da se energija šalje na Zemlju, gde bi svojevrsne trafostanice tu struju prikupljale i slale je dalje potrošačima.Cilj je da jednog dana naprave čitave rojeve ovih satelita, koji bi strujom snabdevali cele gradove ili čak države. Oni ne bi samo zamenili trenutne elektrane već bi mogli da šalju energiju u ugrožena područja, ili delove sveta bez struje. Prijemnici na Zemlji bi mikrotalase ili laserski zrak pretvarali u upotrebljivu električnu energiju.

Sam satelit imaće više hiljada tankih zaobljenih delova nalik ogledalima, koji bi se kretali kako bi prikupili što više Sunčeve energije.

Solarna energija u svemiru je milijardu puta jača nego ona koju je moguće prikupiti na Zemlji, i ima je bez obzira da li je na zemlji dan ili noć, a slanje struje iz svemira moglo bi da reši sav nedostatak energije na našoj planeti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.