Stručnjaci o izazovima u stočarstvu

VIDEO K9: Više od 80 radova koji pokreću globalna pitanja o naučnim i komercijalnim izazovima u stočarstvu biće predstavljeno na Međunarodnom simpozijumu o stočarstvu koji je danas otvoren na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

0
112

Međunarodnom simpozijumu o stočarstvu (ISAS-2023) svečano je otvoren jutros na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, u organizaciji Departmana za stočarstvo, Instituta za Zootehniku, Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu i velikog broja ko-organizatora iz inostranstva.

Ovakvi susreti važni su jer pokazuju da je Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu centar nauke ne samo na ovom području, a sa druge strane, prilika da se od eminentnih stručnjaka čuje ocena o stanju u našoj zemlji u ovoj oblasti i mišljenje o tome šta bi u našoj državi trebalo uraditi kako bi stočarska proivodnja bila uspešnija, rekao je dekan Poljorivrednog fakulteta, prof. dr Nedeljko Tica

Važno je da preporučeni set mera, koji će biti upućen u okviru ovog savetovanja, naročito mera vezanih za bolest afričke kuge svinja, sprovode državni organi, ali i poljoprivredni proivođači koji su pretrpeli veliku štetu.

Brojni eminentni predavači stranih i domaćih Univerziteta, naučnici i stručnjaci iz celog sveta, na ovom prestižnom naučnom skupu predstaviće rezultate najaktuelnijih istraživanja i inovacija, koji će sigurno, kako je rečeno, otvoriti pitanja budućih nacionalnih, ali i globalnih naučnih i komercijalnih izazova u stočarstvu.

Na skupu je prijavljeno za izlaganje oko 80 radova iz 18 zemalja u svim oblastima stočarske proizvodnje.

U okviru simpozijuma predviđeno je održavanje seta od osam stručnih panel diskusija, na teme koje su izrazito aktuelne, u vezi su sa stočarskom proizvodnjom i imaju javni značaj ili interes kod građana, potrošača, farmera.

Ovakvi simpozijumi su značajni i za pokrajinu u okviru napora za povećanje stočnog fonda i kvalitetnih priplodnih grla u Vojvodini.

“Hrana za životinje bez mikotoksina?”, “Larve insekata kao izvori proteina”, “Afrička kuga svinja, izazov za svinjarsku proizvodnju kako se izboriti i živeti sa ovim problemom” te “Uticaj animalne proizvodnje na životnu sredinu” i “Budući putevi razvoja lovstva u Srbiji”, teme su panela održanih ovog ponedeljka, dok su za utorak rezervisane tri panel-diskusije pod nazivima “Veštačko meso?”, “Organska proizvodnja u stočarstvu” i “Značaj dobrobiti životinja”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.