Stručni skup o bezbednosti mladih u saobraćaju

VIDEO K9: U Novom Sadu je održan 2. po redu Naučno-stručni skup o bezbednosti mladih u saobraćaju koji je organizovalo Udruženje "Srpska opservatorija za bezbednost saobraćaja".

0
10

Iskustva rada na unapređenju bezbednosti mladih učesnika u saobraćaju, kao i izazovi koji prate učešće mladih u saobraćaju, prezentovani su danas u Novom Sadu na 2. Naučno-stručnom skupu koji se bavi ovom temom.

Srbija nije izuzeta od globalnog problema stradanja mladih u saobraćaju, naveo je ovom prilikom član Gradskog veća za saobraćaj i puteve prof. dr Aleksandar Bulajić.

Na sprečavanju ove crne statistike država preko svog zaštitnog sistema u oblasti bezbednosti saobraćaja može da učini mnogo, naročito u preventivnom radu sa decom mlađeg uzrasta, kazao je Bulajić. On je dodao da Gradska uprava za saobraćaj i puteve, kao i Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na teritoriji Grada Novog Sada rade na preventivno-propagandnim aktivnostima, projektima i kampanjama usmerenih na edukaciju mladih, prvenstveno đaka završnih razreda srednjih škola, kroz prezentaciju faktora stradanja u saobraćaju, ali i o načinima prevencije.

Agencija za bezbednost saobraćaja, podsetio je Branko Stamatović v.d. direktora Agencije, sprovodi niz akcija usmerenih ka mladima, a to su kampanje „Um na drum“, „Na maturu bez automobila“ i „Uspori, život te čeka!“ te sarađuju sa brojnim studentskim organizacijama i univerzitetima sa kojima zajedno obilaze letnje festivale i u razgovoru s mladima o rizicima u saobraćaju, prventivno deluju na njihovo ponašanje u saobraćaju. Uloga i ove konferencije je, prema rečima predsednika Udruženje “Srpska opservatorija za bezbednost saobraćaja”, da okupi najznačajnije ljude iz nadležnih institucija, te da razmenom iskustva, znanja i dobre prakse doprinesu smanjenju stradanju mladih u saobraćaju.

Jedan od ključnih problema, kako je istakao Boško Matović iz Udruženja “Srpska opservatorija za bezbednost saobraćaja”, predstavlja i neiskustvo mladih u saobraćaju koje se stiče vremenom i koje je praćeno određenim rizicima. Najefikasnija mera koja daje rezultate, smatra Matović, jeste edukacija mladih u saobraćaju koja je važna za izgradnju njihovih stavova, društvenih normi, izgradnju ličnosti.

Udruženje „Srpska opservatorija za bezbednost saobraćaja“ ovaj skup je organizovalo uz podršku Gradske uprave za saobraćaj i puteve, Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Agencije za bezbednost saobraćaja i Departmana za saobraćaj Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.