Stručna praksa za diplomce sa invaliditetom

VIDEO K9: Visokoobrazovane osobe sa invaliditetom prilikom traženja posla nailaze na brojne probleme, koje im otežavaju taj, sam po sebi, težak izazov. U cilju razvoja lakšeg puta od obrazovanja do zaposlenja, u Info-centru Univerziteta u Novom Sadu predstavljen je projekat posvećen mobilnosti i zapošljavanju studenata sa invaliditetom.

370

Projekat Trans to work pruža priliku za sticanje radnog iskustva kroz radnu praksu studenata sa invaliditetom završnih godina studija, kao i studenata koji su diplomirali 2013. godine i kasnije u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

“Konkretno, sada trenutno imamo aktivnost, u pitanju je stručna praksa za studente i diplomce sa invaliditetom sa Univerziteta u Novom Sadu. Uputićemo četiri naša studenta, ili naše četiri diplomirane osobe sa invaliditetom, na studentsku razmenu u Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru. Takođe, primićemo u narednom periodu šest studenata kod nas na radnu praksu. Njima će biti obezbeđeni svi mogući uslovi, dakle biće im pokriveni troškovi smeštaja, boravka, hrane i puta, dobiće neki džeparac”, rekao je Stefan Savić, mentor za studente sa invaliditetom.

Stručna praksa će trajati dva meseca. U tom periodu studenti će biti u obavezi da rade kod poslodavca, a servis podrške zavisiće od servisa podrške koju država, u kojoj će student boraviti, pruža. Za sada su to Bosna i Hrercegovina i Crna gora, prvenstveno zbog jezičke barijere, navodi Savić.

“Ovaj, konkretno, projekat “Trans to work” je vezan za visokoobrazovane osobe sa invaliditetom. Međutim, Centar u kome se sada nalazimo, Centar za informisanje i odnose sa javnošću, pruža informacije svim drugim studentima, bez obzira da li su sa invaliditetom ili ne, o uslovima studiranja, načinu studiranja, o svim sadržajima koji se mogu naći na Univerzitetu u Novom Sadu”, naveo je on.

Projekat Trans to work se realizuje uz podršku Evropske unije, partnera iz Evrope i regiona i Univerziteta u Novom Sadu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.