Straža na Šodrošu

VIDEO K9: Već šesti dan aktivisti i ljubitelji prirode stražare na Šodrošu kako bi sprečili pripremne radove na izgradnji novog mosta na Dunavu, zbog kojih će drveće i zelenilo na ovom delu obale morati da bude posečeno. Sinoć je kamp na Šodrošu posetila i naša ekipa.

0
118

Šodroš Survivor KAMP, pored Kajak kanu kluba Liman, mesto je na kojem danonoćno borave aktivisti koji žele da spreče pripremne radove i samu izgradnju novog mosta obilaznice.

Tvrde da bi sečom drveća i zelenila u ovom delu obale Dunava bilo uništeno stanište više desetina zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta.

Pripremni radovi počeli su pre 6 dana kada je, kako kažu, bespravno posečeno i nekoliko stabla belih i crnih topola, starih oko 80 godina, nakon čega su reagovali organizovanjem ovog kampa i bar privremeno zaustavili radove.

Među čuvarima Šodroša je i jedan Beograđanin, student Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu koji je, kako kaže, došao da da podršku Novosađanima jer je i sam učesvtovao u mnogim ekološkim protestima za očuvanje prirode širom Srbiji, uključujući i baru Revu u Beogradu.

Kamperi kažu da neće odustati od svojih zahteva koje su predali nadležnima, a koji, između ostalog, podrazumevaju obustavu svih radova i očuvanje Šodroša. Ističu da je masovnost ključ u odbrani Šodroša, a kometare da su besposličari, oštro demantuju.

Odgovore na predate zahteve do emitovanja priloga nisu dobili, a kako su nam rekli, čuvari Šodroša spremni su i da legnu pred bager kako bi sprečeli devastaciju prirode.

Kako bi svoju stražu učinili zanimljivijom i privukli što više sugrađana da im se pridriže, kamperi su pripremili i zanimljive programe na ovom mestu, pa će tako sutra od 11 časova biti sprovedena akcija čišćenja Šodroša, a u nedelju od 12 časova edukativna izložba „Pored vode“ umetnika i aktiviste Roberta SilbeRholza.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.