Strategija za više dece u porodici

VIDEO K9: Šesti po redu međunarodni simpozijum "Akademik Berislav Beta Berić" posvećen porodici i populacionoj politici otvoren je danas u velikoj sali Skupštine Vojvodine.

0
760

Simpozijum “Akademik Berislav Beta Berić” ove godine je posvećen temi “Primeri dobre prakse u populacionoj politici i planiranju porodice”.

Jedna od vodećih bila je tema fertiliteta u Srbiji, gde je navedeno da naša zemlja intenzivno radi na podsticanju rađanja većeg broja dece u jednoj porodici.

“Naša zemlja radi intenzivno na jačanju mera populacione politike u cilju podsticanja rađanja, odnosno u cilju podizanja nivoa fertiliteta. U prilogu tome ide i strategija koja je doneta u julu 2018. godine i koja ima za cilj da podstakne rađanje, ne samo prvog i drugog, već i trećeg deteta u porodici”, rekla je Danijela Arsenović, demografkinja.

Na ovom simpozijumu predstavljena su 32 rada o populacionoj politici u zemlji i regionu. Kako navodi Arsenijević, za novonastale strategije je potrebno vremena, i do 20, 30 ili 40 godina, kako bi se pokazali stvarni efekti.

“To su sad mere koje neće dati ove ili sledeće godine rezultat. Mi moramo biti strpljivi i sačekati određeni vremenski period da prođe kako bi videli njihovo dejstvo i iskreno se nadamo da će one imati efekta”, navela je Arsenović.

Pored radova iz Srbije, predstavljeni su i radovi koji se bave problemom fertiliteta na prostoru Republike Srpske. Prof. dr Draško Marinković, navodi da su mere koje su sproveli još uvek, kako je rekao, rasute u sistemu, te da se ne sprovode konkretno i ciljano. Kao pozitivan primer na temu fertiliteta, ističe dečiji dodatak kao rešenje za negativne demografske trendove.

“Međutim, ono što bi trebalo po uzoru na susedne zemlje iz regiona je, po meni, uvesti dečiji dodatak kao univerzalno pravo, kao sistemsku meru koja bi tretirala sve porodilje, nezavisno od reda rođenja dece i koje bi bilo u pravom smislu, prava mera, koja bi donekle pomogla da se zaustave negativni demografski trendovi”, kazao je Marinković.

Ovaj Simpozijum održava se svake četvrte godine u organizaciji Pokrajinske vlade, Matice srpske i Prirodno – matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Ustanovljen je u čast profesora Berislava Bete Berića koji je prvi ukazao na negativne demografske trendove vojvođanskog stanovništva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.