Strategija: Smanjiti pritisak na medije

VIDEO K9: Medijska strategija koja je u izradi morala bi da unapredi medijske slobode i da omogući da se smanje pritisci na medije, rečeno je na prvoj javnoj raspravi o Nacrtu strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji, održanoj u utorak u Skupštini grada Novog Sada.

347

Predstavnici medija, medijskih i novinarskih udruženja, nevladinih organizacija i fondacija kazali su da su mediji koji se trude da izveštavaju profesionalno izloženi različitim vrstama političkih i ekonomskih pritisaka od strane vlasti, s krajnjim ciljem da takvi mediji budu ugušeni.

Istaknuto je i da je na taj način „u tišini ugušeno“ više od 40 lokalnih televizija u Srbiji, dok istovremeno država uvodi praktično monopol na informisanje na nacionalnom nivou, o čemu svedoči i nedavna kupoprodaja televizija 02 i Prva. Posebno je istaknut problem brojnih nepravilnosti koje postoje u sistemu projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa.

Na skupu se čulo i da se kroz sistem projektnog sufinansiranja izrazito favorizuju mediji koji su bliski vlastima. Takođe, kako je rečeno, pojedine lokalne samouprave u komisije koje odlučuju o dodeli sredstava putem projektnog sufinansiranja imenuju osobe koje nemaju veze s medijima i novinarstvom, a postoje i lokalne samouprave koje uopšte ne raspisuju konkurse za sufinansiranje medijskih sadržaja i za to ne snose nikakve zakonske sankcije.

Prisutni su se požalili i na ekonomske pritiske na medije koji nisu bliski režimu i koji zbog toga ostaju bez reklama i ugovora sa javnim preduzećima, dok im istovremeno država učestalo šalje različite inspekcije. Naveli su da veliki problem predstavlja i činjenica da institucije gotovo po pravilu odbijaju medijima i novinarima da dostave informacije od javnog značaja. Čuo se i predlog da službenici i funkcioneri koji odbiju da medijima dostave informacije od javnog značaja treba da snose krivične sankcije, a ne prekršajne, kao što je sada slučaj.

Ocenjeno je da sve navedeno svedoči o tome da je cilj da se skrajnu ili ugase mediji koji su kritički opredeljeni prema vlasti i koji profesionalno rade svoj posao. Rečeno je i da su tužbe protiv medija sve češće i sve efikasnije, dok s druge strane tužbe koje mediji podnose protiv države se veoma sporo rešavaju.

Predsednik Radne grupe za izradu medijske strategije Dejan Stojanović iz Ministarstva kulture i informisanja rekao je da se Radna grupa suočavala sa problemom nedostatka različitih vrsta istraživanja i analiza tokom izrade Nacrta Medijske strategije.

Javnoj raspravi prisustvovali su, između ostalih, i predstavnici Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji. Nakon Novog Sada, Javne rasprave biće održane još u Nišu 22. februara, Čačku 25. februara, i u Beogradu 27. februara.

Primedbe, predlozi i sugestije u vezi sa Nacrtom strategije dostavljaju se Kabinetu predsednice Vlade Srbije, na imejl medijska.strategija @gov.rs ili na adresu Nemanjina 11, Beograd (sa naznakom „Nacrt strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji“), najkasnije do 1. marta 2019. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.