Stranci rade u Srbiji, naši radnici na zapadu

VIDEO K9: U Srbiji je strancima prošle godine izdato više od 35.000 radnih dozvola. Sve veći uvoz radne snage, naročito u građevinarstvu, pogurao je predlog Zakona o izmenama i dopunama zakona o zapošljavanju stranaca, o kojem je u našem Otvorenom ekranu govorio predsednik Sindikata građevinarstva Vojvodine Josip Modić.

0
16

Na gradilištima u Srbiji sve je više zaposlenik stranaca, a u inostranstvu sve više naših kvalifikovanih radnika. Kretanje radne snage od istoka ka zapadu otvorilo je mnoga pitanja, a u pripremi je i novi Zakon o bezbenosti i zdravlju na radu, kao i Zakona o zapošljavanju stranaca.

U građevini su kod nas skoro sva zanimanja deficitarna, kažu u Sindikatu građevinarstva Vojvodine.

Podacima koji su navedeni u obrazloženju novog Zakona o zapošljavanju stranaca, uz predlog izmena postojećeg Zakona, tokom prošle godine izdato je 1.744 ličnih radnih dozvola i 33.430 radnih dozvola. U 2021. je najveći broj dozvola za rad izdato državljanima Kine, Turske, Rusije, Indije, Ukrajine i Severne Makedonije, dok je tokom 2022. najviše dozvola izdato, osim državljanima Kine, Rusije, Turske, Indije i Severne Makedonije i radnicima iz Kube.

Novi zakon je napravljen kako bi što više radnika moglo popuniti nedostajuća mesta u građevinarstvu na našem tržištu rada, ali je sve više i ostalih zanimanja koja u Srbiji postaju deficitarna, kazao je Modić.

Naši radnici u inostranstvo, zaključio je Modić, najčešće odlaze zbog boljih zarada, ali bi i promena zakona doprinela smanjenju tog trenda. Inostrani radnici trebalo bi da rade pod istim uslovima kao i domaći, kako ne bi obarali dnevnice naših radnika. Takođe bi našim radnicima, kako je rekao, trebalo dati mogućnost stalnog zaposlenja, umesto angažovanja na privremenim i povremenim poslovima ili na crno, što bi im omogućilo podizanje stambenih kredita i ostanak sa porodicom u našoj zemlji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.