Štrajkuju zaposleni u katastru

VIDEO K9: Zaposleni u Republičkom geodetskom zavodu i dalje štrajkuju, a vrata Službe katastra u Novom Sadu zaključana su i danas.

0
550

Radnici Republičkog geodetskog zavoda u Novom Sadu od ponedeljka su potpuno obustavili rad zbog ugroženog materijalnog položaja, jer su, kako kažu, njihova primanja znatno umanjena od 2014. godine.

Odluku o stupanju u štrajk su zaposleni u Republičkom geodetskom zavodu preko svojih sindikalnih organizacija doneli su su 6. decembra, zbog, kako kažu, zastoja u rešavanju problema vezanih za primanja u 2018. i najave povećanja za 2019. godinu, kao i zbog nedostatka novca u budžetu za primanja novozaposlenih za koje je konkurs raspisan još u aprilu.

“Ta odluka je na osnovu početka pregovora koji su bili pred Agencijom za mirno rešavanje sporova pomerena u nekoliko navrata, tako da je dat bio rok do 21. decembra da Vlada Srbije i nadležne institucije donesu odluke i neophodne mere kojima bi se obezbedilo da zahtevi budu realizovani”, rekao je za Kanal 9 Nebojša Pejčinović, sekretar sindikata “Nezavisnost RGZ”.

U razgovorima sa poslodavcem i predstavnicima nekoliko ministarstava, kako je rekao, konstatovano je da su zahtevi koji se tiču povećanja primanja opravdani, da će sredstva za novozaposlene biti obezbeđena, ali su ostali sporni rokovi do kada bi to bilo i realizovano, kao i zahtev za jednokratnom isplatom kojom bi se napravila nadoknada u odnosu na zaposlene kojima su primanja umanjivana u 2018. godini.

“To je dovelo do početka štrajka u nekih, po našim procenama, 85% organizacionih jedinica u Srbiji. Odlukama sundikata bilo je predviđeno da oblik štrajka bude nešto ‘mekši’, međutim, direktor je nakon toga što su se zaposleni izjasnili za štrajk, u svim ovim organizacionim celinama gde je štrajkovala većina, doneo odluku da se ugasi server, odnosno da budu skinute sa mreže dokument menadment sistema i da jednostavno građani neće moći u tim službama da ostvare ni jedno svoje pravo”, naveo je Pejčinović.

To praktično znači da građani u tim službama neće moći da podnesu ni jedan zahtev, uključujući i one vezane za socijalnu zaštitu i zdravstveno osiguranje.

Direktor RGZ Borko Drašković obratio se zaposlenima otvorenim pismom koje prenose pojedini mediji, a u kojem navodi da je odgovoreno na ekonomske i socijalne zahteve članova sindikata, te da je ostalo još zaključivanje preciznog sadržaja dokumenta Sporazuma o prekidu štrajka.

Za vođe štrajka kaže da obustavu rada organizuju, kako navodi, po nalogu nekog van te institucije kome je u interesu da RGZ zadrži u prošlom veku kao zaostalu instituciju koju će svi lako kriviti za sopstvene propuste.

“Veoma mi je teško kao predstavniku sindikata da na tako nešto dam odgovor, prevashodno zbog činjenice da je to apsolutno neistina i da mi je veoma žao što to dolazi sa tako visoke pozicije. Jer ta količina neopravdanih i bez ikakvog dokaza insinuacija u velikoj meri umanjuje i rejting samog Geodetskog zavoda kao institucije koja je priznata ne samo kod nas, nego u celom svetu”, kazao je Pejčinović.

Nakon razgovora sa delom poslovodstva i miriteljkom iz Agencije za mirno rešavanje sporova, predlog sporazuma čijim bi usvajanjem bili rešeni svi zahtevi štrajkača predat je danas na pisarnicu Vlade Srbije, premijerki Ani Brnabić sa molbom da se uključi u rešavanje ovog problema kako bi se smanjile štetne posledice ove obustave rada.

Do tada, rekao je Pejčinović, vrata službi za katastar u kojima zaposleni štrajkuju, ostaju zaključana.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.