Štrajkiju rdnici DES-a

VIDEO K9: Radnici preduzeća DES od jutros su stupili u štrajk zbog neisplaćenih zarada i nagomilanih problema u firmi.

0
748

Zaposleni u ovom preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje za rad i zapošljavanje invalidnih lica i invalida oštećenog sluha, traže isplatu zaostalih zarada, overavanje zdravstvenih knjižica, isplatu putnih troškova i povezivanje radnog staža.

U ovom preduzeću je zaposleno oko 175 radnika, od kojih je oko 60 posto osoba sa invaliditetom, uglavnom gluvonemih.

“Mi smo danas, 30. 07. stupili u zakonom najavljeni štrajk zbog neispunjavanja obaveza poslodavca prema nama. Znači problemi preduzeća su neisplaćene zarade. Poslednju zaradu smo primili za mart mesec, 01. 06., od tada nije bilo, znači neisplaćeni doprinosi za zdravstvo i nepovezan radni staž”, rekla je Zorica Stepanov, predsednica Sindikata Sloga DES.

Radnici, kako kažu, ne veruju više obećanjima, a rešenje ne vide ni u ostavci direktora preduzeća, Branislava Konstadinovića, koji im se obratio uz obećanje da će pokušati da im isplati bar jednu zaradu, a ponudio je i svoju ostavku ukoliko ne iznađe rešenje kroz nekoliko dana.

“Naše pitanje je bilo, našem poslovodstvu, kao i što sam se ja obraćala lično ministru Đorđeviću, predsednici Vlade Ani Brnabić, u Ministarstvo na razne adrese, od Biljane Barošević, Bojane Stanić koje su zadužene direktno za socijalni program ili taj program rešavanja viška zaposlenih, nisam dobila nikakav konkretan odgovor”, navela je Stepanov.

Problemi u poslovanju DES-a traju već nekoliko godina, pa tako radnicima koji nisu osobe sa invaliditetom staž nije povezan od 2010. godine, a osobama sa invaliditetom pune dve godine.

Radnicima je u razgovoru s rukovodstvom, kažu u Sindikatu Sloga DES, sredinom meseca obećan socijalni program i isplata aprilske plate, a pošto do toga nije došlo, stupili su u štrajk.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.