Štrajkači u RGZ preispituju zakonitost uredbe Vlade Srbije

VIDEO K9: Nakon što je Vlada Srbije donela uredbu o minimumu procesa rada u Republičkom geodetskom zavodu, koja bi od 12. aprila praktično okončala obustavu rada zaposlenih u katastru, štrajkački odbor juče je razmatrao zakonitosti uredbe i kakve posledice ona ima na štrajk koji je u toku.

286

Na sednici štrajkačkog odbora RGZ razmatrana situacija nakon donošenja Uredbe Vlade Srbije kojom je definisan minimum procesa rada RGZ.

Na sednici je zaključeno da postoje velike nejasnoće o sprovodivosti te uredbe u odnosu na štrajk koji traje oko 40 dana, a o čijim posledicama su zatražili mišljenje pravnika.

“Njom je takođe definisano i da će obim sprovođenja minimuma procesa rada definisati direktor, što je takođe u suprotnosti sa Zakonom o štrajku, koji jasno definiše da je to moguće jedino uz mišljenje i saglasnost štrajkačkog odbora”, rekao je za Kanal 9 Nebojša Pejčinović ispred Sindikata Nezavisnost u RGZ.

Ove nejasnoće, kako je rekao, ostavljaju prostora za kalkulaciju o najavi početka rada RGZ, odnosno onih službi katastra koje su u štrajku. Sindikat je na sednici u ponedeljak napravio još jedan predlog sporazuma sa kojim će izaći pred Vladu Srbije.

“Sa željom da se ovaj konflikt reši što pre i da obe strane iz njega izađu sa pozitivnim stavom. Ukoliko uredba bude stupila na snagu, ona će svakako morati da se poštuje. Ono što smo mi razmatrali jeste kakve ona ima pravne posledice na štrajk koji je u toku zbog toga što to Zakonom o štrajku nije jasno definisano”, naveo je Pejčinović.

U tom smislu, najavio je Pejčinović, štrajkački odbor zatražiće od Vlade Srbije i dodatna tumačenja.

Istovremeno, ponovio je on, rade na iznalaženju opšteprihvatljivog rešenja, a ukoliko bi u međuvremenu uredba i stupila na snagu štrajk time ne bi bio prekinut, već bi, kako je naveo, samo bilo omogućeno da se otvore neki šalteri.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.