Napredak u dijalogu štrajkača u Katastru i Vlade Srbije

VIDEO K9: Kako saznajemo, u novoj rundi razgovora između predstavnika štrajkačkih odbora zaposlenih u Katastru nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda i Vlade Srbije, ovog popodneva je usaglašen deo zahteva štrajkača. O drugom delu biće reči u nastavku dijaloga zakazanom za sutra, a ukoliko bude postignut, predlog sporazuma mogao bi biti potpisan na sednici Vlade krajem ove nedelje, kada će, kako kažu u Sindikatu Nezavisnost, biti okončana obustava rada u više od 100 službi za katastar širom zemlje.

308

Plate zaposlenih u katastaru, koje su u oktobru 2014. godine iznosile oko 46.000 dinara, sada su za oko 5.000 dinara manje, tvrde u Sindikatu Nezavisnost RGZ.

Istovremeno je, zbog odlaska službenika i zabrane zapošljavanja novih, obim posla onima koji rade sve veći i veći, što su i osnovni razlozi njihovog stupanja u štrajk krajem decembra prošle godine.

“Svi oni naši pregovori, razgovori, koje smo imali pre početka štrajka i posle toga, završno sa razgovorom koji smo imali s ministrom Zoranom Đorđevićem, odveli su nas u ćorsokak. Pred nama se našao jedan predlog sporazuma koji je pojavio direktor RGZ, koji je bio apsolutno neprihvatljiv”, rekao je za Kanal 9 Nebojša Pejčinović iz Sindikata “Nezavisnost” u RGZ-u.

Postavljen je i ultimatum da se štrajkači izjasne o predloženom sporazumu u kojem, prema rečima Pejčinovića, nije bilo ni minimuma onoga što su zaposleni tražili i koji je zbog toga odbijen, a protest radikalizovan.

“I mi smo danas u 12 časova bili pred zgradom Vlade Srbije, gde su se okupili predsednici štrajkačkog odbora i predstavnici štrajkačkih odbora iz naših organizacionih jedinica, gde smo još jednom ponovili naše zahteve i predali smo dva zahteva za hitan prijem, jedan premijerki Ani Brnabić, a drugi potpredsednici Vlade Zoranio Mihajlović “, naveo je Pejčinović.

Premijerka je, prema njegovim rečima, potvrdila sastanak sa sindikalcima, uz prisustvo ministra za rad Zorana Đorđevića i predstavnika Agencije za mirno rešavanje sporova.

“Mi smo kao sindikati spremni da maksimalno damo svoj doprinos da se nađe neko kompromisno rešenje koje će prevashodno da zadovolji one naše zahteve”, kazao je Pejčinović.

Pejčinović je ponovio da sindikati traže da se primanja zaposlenih usklade sa povećanjima koje je Vlada odreila za 2018. i 2019. godinu, da se radnicima kojima su primanja umanjena u 2018. to na neki način nadoknadi, kao i da se kroz dalje razgovore utvrdi i definiše status katastarskih službenika i Republičkog geodetskog zavoda.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.