Štrajk zbog najave gašenja škole u Zrenjaninu

VIDEO K9: Sutra će širom Srbije članovi sindikata prosvetnih radnika obustaviti nastavu na jedan sat kako bi dali podršku svojim kolegama Hemijsko-prehrambene i tekstilne škole "Uroš Predić" u Zrenjaninu koju, kako kažu, lokalna smouprava želi da ugasi. U Zranjaninu će tim povodom prosvetari organizovati i protestnu šetnju.

0
32

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) najavio je da će sutra, 29. februara, njegovi članovi stupiti u štrajk upozorenja jednosatnom obustavom rada u svim školama širom zemlje, u znak solidarnosti s kolegama iz Hemijsko-prehrambene i tekstilne škole (HPTŠ) “Uroš Predić” u Zrenjaninu, zbog najava o gašenju te škole.

Grad Zrenjanin doneo je elaborat o gašenju ove škole “Uroš Predić”, odnosno pripajanju njenih obrazovnih profila  Medicinskoj, Poljoprivrednoj i Tehničkoj školi u tom gradu, čemu se sindikati protive.

Zvonimir Jović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, tvrdi da je lokalna samouprava Zrenjanina donošenjem ovakvog elaborata, odnosno odbijanjem davanja saglasnosti na plan upisa učenika za sledeću školsku godinu, prekršila svoja ovlašćenja i zakon, jer mrežu škola u Vojvodini određuje Skupština Vojvodine.

Zaposleni u zrenjaninskoj školi “Uroš Predić” su 13. februara održali jednočasovni štrajk upozorenja zbog ove odluke lokane samouprave, a osim u četvrtak, sindikati će, ukoliko ovo pitanje ne bude rešeno, štrajkovima i protestima, nastaviti dalju borbu za opstanak te škole.

Jović je tako najavio jednočasovni štrajk prosvetara 5. marta u Zrenjaninu, dva dana kasnije i protest u Novom Sadu, kao i jednodnevni štrajk 14. marta u celoj Srbiji, kada će svi časovi biti skraćeni na 30 minuta.

Članovi prosvetnog sindikata iz Zrenjanina će sutra u podne organizovati protestni skup ispred zrenjaninske školske uprave, odnosno zgrade Kulturnog centra Zrenjanina, odakle će prošetati do Gradske uprave kako bi im skrenuli pažnju da ne mogu da rade mimo zakona, kaže Jović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.