Štrajk upozorenja u JGSP

VIDEO K9: Deo radnika, odnosno vozača Javnog gradskog saobraćajnog preduzeća danas su od 13 do 14 časova održali štrajk upozorenja. Radnici traže povećanje plata i reorganizaciju u preduzeću, iz kojeg navode da je do štrajka došlo uprkos naporima da se dođe do kompromisa.

2158

Na sat vremena, od 13 do 14 časova, stali su gradski autobusi na pojedinim linijama.

Povodom ovog štrajka upozorenja iz JGSP „Novi Sad“ saopšteno je da su pregovori sa štrajkačkim odborom sindikata „Nezavisnost“ obavljeni, te da i pored uloženih napora od strane poslodavca, do obustave štrajka nije došlo.

Predstavnici sindikata, kako navode, na na sastanak su došli kako bi ispunili zakonsku formu, i nisu bili spremni da naprave bilo kakav kompromis.

Sindikat „Nezavisnost“ ima dva zahteva – za povećanje plate i reorganizacija preduzeća.
Prvi zahtev, kažu u JGSP, nisu u mogućnosti da ispune s obzirom da je na snazi zakon kojim su zarade ograničene i umanjene.

“Ovom prilikom napominjemo da JGSP „Novi Sad“ ima najveće prosečne plate vozača u Republici Srbiji i da se one redovno isplaćuju, pored toga im je danas, kao i više puta do sada, rečeno da će im u junu mesecu biti isplaćena solidarna pomoć, koja kada se pretvori u procente, iznosi 7-8% povećanja zarade na godišnjem nivou”, kažu u JGSP Novi Sad.

Drugi zahtev, za reorganizaciju preduzeća, nema nikakve veze sa sindikalnim delovanjem, kažu u ovom preduzeću i dodaju da o njemu praktično nije ni razgovarano, te da je jedina tema bila povećanje plata.

Kako ne bi došlo do sukoba među vozačima, u preduzeću su, kako navode, odlučili da ne šalju zamene, odnosno vozače koji žele da voze i pojačali rad dispečera i otpravnika, kako bi prevoz posle 14 časova nastavio da se odvija po redu vožnje.

Vozači koji su danas zaustavili vozila od 13 do 14 časova, sa druge strane, kažu da je ovo bio štrajk upozorenja i da će, ukoliko se njihovi zahtevi ne ispune, krenuti u potpunu obustavu rada.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.