U “Gradskom zelenilu” najavili štrajk upozorenja

VIDEO K9: Zaposleni u JKP Gradsko zelenilo najavili su da će sutra održati štrajk upozorenja u poslovnim prostorijama Zelenila, saopštio je sindikat ovog preduzeća. Kako kažu, razlozi za štrajk su neisplaćene zarade i druga primanja zaposlenih. Redakcija Kanala 9 kontaktirala je poslovodstvo Zelenila, međutim do emitovanja ovog priloga odgovor nije stigao.

0
1006

Odbor Sindikata zaposlenih u komunalno stambenoj delatnosti kod poslodavca JKP Gradsko zelenilo juče je donelo odluku o stupanju u štrajk upozorenja koji će biti održan sutra u terminu od 7 do 8 sati.

Štrajkači imaju dva zahteva.

“U Gradskom zelenilu zadnja zarada je isplaćena za decembar prošle godine. Zarada se isplaćuje akontativno i konačno tj. dva puta u toku meseca po pola plate. Mi trenutno nismo dobili ništa za januar i februar. Nije isplaćen putni trošak za decembar, januar i februar, tako da su radnici na rubu egzistencije, nemaju osnovnih sredstava za život. Zbog svega toga je doneta odluka o stupanju u štrajk upozorenja”, rekao je za Kanal 9 Ljubomir Popović, predsednik sindikata.

Kako je naveo Popović, u štrajk će stupiti većina zaposlenih, kojih ima oko 350, a većina njih prema njegovim rečima, naročito izvršilaca, ima platu oko ili nešto veću od minimalca.

“Cena rada je 12.000. Ako uzmete da je KV radnik, prosečna zarada u Zelenilu je, a ima koeficijent 2.2, njegova je osnovna zarada nekih 25.000 do 26.000. Na to se doda topli obrok od četiri hiljade i nešto dinara i plus minuli rad”, naveo je Popović.

U Odluci o stupanju u štrajk upozorenja se navodi da će tokom štrajka biti ispoštovan minimum procesa rada u skladu sa Zakonom, a u Sindikatu se nadaju da će poslovodstvo firme, kao i osnivač preduzeća, a to je Grad Novi Sad, uspeti da reše ove probleme. U suprotnom će kako navode, morati da donesu odluku o stupanju u štrajk.

Prema nezvaničnim informacijama iz Zelenila, isplata zarade ranicima mogla bi biti obavljena “u najkraćem mogućem roku”, tako da štrajka upozorenja, možda, neće ni biti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.