Štrajk protiv mera štednje paralisao Belgiju

Štrajk lučkih i transportnih radnika zbog novih mera štednje belgijske vlade danas je paralisao saobraćaj u Belgiji, a naročito drugu najveću evropsku luku Antverpen.

362

Štrajk je deo planirane serije protesta zbog namere belgijske vlade desnog centra da od sledeće godine poveća starosnu granicu za odlazak u penziju sa 65 na 67 godina i olakša poslodavcima otpuštanje radnika, javili su belgijski mediji.

Sindikati su najavili da će slične akcije organizovati sve dok vlada ne odustane od najavljenih mera, a za 15. decembar je zakazan generalni štrajk u celoj Belgiji.

Radnici u nekoliko sektora su danas obustavili rad u četiri od 10 belgijskih provincija i znatno omeli saobraćaj u celoj zemlji, a posebno u luci Antverpen, trećoj najprometnijoj u Evropi, prenosi AFP.

Brza železnica između Brisela i Pariza je takođe u prekidu, a svi polasci za Amsterdam su u potpunosti otkazani.

Neki štrajkači su blokirali pristup fabrikama, uključujući fabriku “Ford” u Flandriji, kako bi sprečili kolege da dođu na posao.

Ovo je prvi štrajk radnika u Belgiji otkako se protestni marš 100.000 ljudi u Briselu protiv vladine politike štednje završio nemirima i sukobima ranije ovog meseca, navodi francuska agencija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.