Štrajk prosvetara do četvrtka

VIDEO K9: U brojnim školama u Srbiji prosvetari od početka godine štrajkuju tako što drže časove skraćene na trideset minuta. Štrajk će trajati do četvrtka, kada su zakazani novi pregovori sa državom, a njihov osnovni zahtev je da svi zaposleni u prosveti budu u višoj platnoj grupi.

0
357

Od početka školske godine prosvetari širom Srbije stupili su u štrajk.
Prema podacima Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, u Novom Sadu od 39 osnovnih i srednjih škola 22 su u štrajku tako što skraćuju časove na 30 minuta.

“Mi smo u štrajku zato što smo nezadovoljni matricom platnih grupa i razreda, koja će da važi za zaposlene u javnim službama Srbije koji stupa na snagu od 1. januara 2019. godine. Uskladu sa njim napravljena je i matrica platnih grupa i razreda. To je ustvari vrednovanje svakog radnog mesta određenim kojeficijentom, a osnovica će biti jednaka. Znači mesečna zarada će biti izračunata tako što će kojeficijent kojim se vrednuje vaše radno mesto pomnožiti sa cenom rada, tj. sa osnovicom i dobiće se mesečna zarada”, kaže Milan Trbović, predsednik SPRV.

Prema njegovim rečima, prosvetari su diskriminisani u odnosu na druge profesije sa završenim fakultetima i skoro da im je onemogućeno napredovanje u službi. Nezadovoljni su i mestom koje zauzimaju prosvetni radnici u matrici platnih razreda i grupa.

“Naš osnovni zahtev jeste bio da se poboljša položaj u tim platnim grupama, jer što je viša ta platna grupa veći su i ti koeficijenti. Ima 12 platnih grupa, 8 razreda, svaki razred ima svoj kojeficijent i krajnji predlog državne uprave i samouprave je da mi nastavnici budemo u osmoj platnoj grupi trećem razredu, a sa razrednim starešinstvom u devetu platnu grupu prvom razredu” navodi Trbović.

Za razliku od visokoobrazovanih kolega u zdravstvu, ustanovama kulture i ustanovama socijalne zaštite koji su svrstani u 9. platnom razredu, prosvetari su se našli u 8-om, što, pojasnio je Trbović, znači manje zarade od kolega sa istim stepenom školovanja.

Takođe, kako je rekao, napredovanje u službi, odnosno prelazak u 9. platni razred je teško ostvariti, jer to , kako kaže, zavisi isključivo od dobre volje direktora kojima se plata na ovaj način povećava za 56 posto.

“Dok direktori škola imaju 5,99, znači plate direktora, sada ću vam objasniti, ako cena rada bude 15.000 dinara direktor škole će imati oko 90.000 dinara, a zaposleni profesor u školi bi trebalo da ima 55.000 platu u startu bez radnog staža, pa sad vi vidite koja je to razlika. Pravi se ogromna socijalna razlika. Mi smo tražili da svi profesori budu u devetoj platnoj grupi pa da se onda po razredima klasificira”, ističe Trbović.

Štrajk će, kako je naveo, trajati do četvrtka, 4. oktobra, za kada su zakazani razgovori s predstavnicima Ministarstva finansija i kada će saznati dokle se stiglo i u pregovorima sa MMF-om u smislu većeg izdavanja za prosvetu.

Trbović je dodao i da selično ne nada uspehu na tim pregovorima, kao i da u tom slučaju nije isključena ni potpuna obustava nastave u školama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.