Štrajk pošte i protesti studenata

VIDEO K9: Za danas u podne najavljen je jednosatni štrajk upozorenja zaposlenih u novosadskoj Pošti, a kao podrška priključili su im se učesnici Protesta protiv diktature.

0
1570

Ispred glavne zgrade Pošte u podne održan je protest studenata. Oni su se pojavili u malom broju kao podrška zaposlenim radnicima u Pošti.

U Pošti su za danas najavili štrajk upozorenja, pošto je Glavni odbor sindikata odbio predlog sporazuma koji je predložila direktorka Pošte Srbije Mira Petrović. Iz Pošte se u podne nisu pojavili ni zaposleni ni predstavnici sindikata, jer kako Kanal 9 nezvanično saznaje, jutros su im nadležni pretili otkazima, čak su pojedini radnici i napismeno dobili upozorenje za otkaz ukoliko napuste svoje radno mesto.

“Mene lično kao predsednika jedne organizacije vređa to što predstavnici njihovih sindikata nisu izašli i obratili se vama. Zašto, čemu strah? Ako ne dobiju otkaz sada, dobiće ga za mesec dva, tri. Čega se plaše? Zar ih nije sramota od svoje dece? Zar treba naša deca da izlaze na ulice i da se bore za ono što mi nismo znali”, rekla je Gordana Gojić, predsednica Sindikata Solidarnost.

Radnici Pošte nisu izašli iz jednog jednostavnog razloga, kažu studenti, a to je zato što imaju svoju decu i svoje porodice koje moraju da izdržavaju.

“Njima sigurno prete otkazima. Činjenica govori da oni ne štrajkuju potpuno, štrajkuju smanjenim kapacitetom, budući da su im sigurno zapretili. A i novi zakon su zakoni protiv štrajka koji njima još više oduzima prava. Ti poštari nisu krivi što nisu izašli oni imaju opravdan razlog i mi treba da budemo uvek uz njih”, naveo je Mihajlo Nikolić, član Studentskog pokreta Novi Sad.

Studenti imaju razloge zašto se mirnim protestima svakodnevno obraćaju javnosti. Oni smatraju da na ovaj način brane prava radnika i svoja lična.

“I zato što se pokazalo da su privatizacija i mere štednje anticivilizacijska tekovina i da mi vidimo da nam se čitavo društvo urušava u jednom haosu za račun jedne šačice domaćih tajkuna i stranih investitora i političara na njihovom platnom spisku”, kazao je Filip Šaćirović, student filozofije sa Beogradskog univerziteta.

Studenti su rekli da do subote neće šetati ulicama grada, kako zbog vremenskih uslova, tako i zbog toga što slede dogovori svih onih koji protestuju u gradovima širom Srbije o tome kada će nastaviti sa šetnjama i novim akcijama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.