Stožer danas branio Vukovar i od rođene Vlade?!

(VIDEO K9) Danas je Vukovar obeležio Dan sećanja na žrtve oružanih sukoba započetih i ovom gradu pre 22 godine.

1128

Godišnjica je trabalo da bude obeležena tradicionalnom Kolonom sećanja koja kreće iz kruga vukovarske bolnice pa sve do Memorijalnog groblja. Ipak, državni vrh Hrvatske odustao je od kolone sećanja, nakon što ih je u dva maha kolona veterana bolokirana na putu do memorijalnog groblja.

U današnjem mimohodu učestvovale su dve kolone – od kojih je jedna službena, a drugu, nazvanu “vukovarska kolona”, prevodili su predstavnici Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara koji se inače protivi ćirilici u tom gradu. Prema pisanju medija u ovoj drugoj je bilo znatno više učesnika.

[quote_box_center]U jednom trenutku predstavnici Štaba blokirali su službenu kolonu, a posle konsultacija predstavnici državnog vrha odlučili su da odustanu od učešća u mimohodu.[/quote_box_center]

U koloni sećanja ostali su predstavnici najuticajnije opozicone partije – Hrvatske demokratske zajednice.

Hrvatski generali Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak, koji su se od početka prilonili koloni branitelja, a ne službenoj koloni hrvatske vlade, poručili su da su tu došli da bi se poklonili žrtvama palim za odbranu domovine.

[quote_box_center]Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo naveo je da se Vukovar za ovaj dan pripremao dva meseca i da se nada da će čitava hrvatska javnost osuditi ovakav čin.[/quote_box_center]

Kako izveštavaju lokalni mediji, predstavnici vlasti na čelu s predsednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem uputili su se prema Ovčari gde su položili vence i zapalili sveće.

Nekoliko desetina hiljada gradjana okupilo se u jutros na obeležavanju 22. godišnjice stradanja Vukovara i Danu sećanja na žrtvu tog grada 1991. koje se odvija u senci spora vlasti i protivnika ćirilice oko uvodjenja dvojezičnosti u tom gradu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.