Stovarišta u gradu dobro snabdevena, nema poskupljenja ogreva

VIDEO K9: Grejna sezona je na početku i domovi sugrađana koji se greju na daljinsko grejanje uglavnom su topli. Većih problema sa grejanjem ove zime ne bi trebali imati ni sugrađani čiji su domovi topli zahvaljujući pećima na drva ili ugalj, jer na stovarištima ne očekuju nestašice, a ni poskupljenja ove vrste ogreva.

0
700

Sugrađani koji se greju na drva ili ugalj, ove grejne sezone nemaju problema sa nabavkom ogreva. Cena, međutim, ne odgovara baš svima.

 

Pred grejnu sezonu sugrađani kupuju u proseku između 5 i 10 kubnih metara drveta ili oko 2 tone uglja, dok se u hladne zimske dane ogrev uglavnom dokupljuje u manjim količinama.

 

 

Na stovarištima, koja su još uvek dobro snabdevena, uglavnom se ne očekuju nestašice ovih energenata tokom zime.

“Za sada imamo redovno snabdevanje, ogrevnog drveta imamo dovoljno, kao i uglja, lignita i mrkog uglja. Kod nekih ugljeva ima problema sa nabavkom, konkretno iz Kovina zbog kvara postrojenja za podvodnu eksploataciju i iz Kolubare sušeni ugalj je sada malo deficitaran, nema dovoljno vagona za utovar. Što se ostalog tiče, uglavnom je dobro snabdevanje”, kaže Branko Bjelić, direktor stovarišta u Petrovaradinu.

Najtraženiji su, prema njegovim rečima, bukovo drvo i sušeni ugalj. U odnosu na prošlu godinu drvo je nešto skuplje, kao i neke vrsta uglja.

“Cena ogrevnog drveta je 6.200 dinara sa prevozom u Petrovaradinu, dok kod uglja imamo cene od 8.300 do 15.000 dinara. Ugalj je od 8.300 za ugalj lignit Kolubara do 15.000 ugalj Banovići, mrki ugalj iz Bosne. Imamo takođe i lignit Stanari 10.500 dinara i mrkolignitni ugalj Pljevlja 13.500”, navodi Bjelić. 

Najveća potražnja za ogrevom bila je od polovine avgusta do polovine oktobra, tako da se, kako je naveo, do kraja sezone ne očekuje povećanje cene, jer se većina sugrađana do sada snabdela ogrevom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.