“Stop zarazi” u novosadskim naseljima

VIDEO K9: Projekat "Stop zarazi" novosadski Dom zdravlja realizuje i ove godine u naseljima Bangladeš i Veliki rit. Projekat realizuje Polivalentna patronažna služba Doma zdravlja u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo.

0
53

Projekat “Stop zarazi” Dom zdravlja i Gradska uprava za zdravsvo realizuju u naseljima Veliki Rit i Bangladeš u kojima živi pretežno romska populacija.

U Domu zdravlja navode da loši uslovi života u ovim delovima grada, kao i prisustvo faktora rizika koji su udruženi sa deficitom znanja i odgovornosti za sopstveno zdravlje dovode do oboljevanja od bolesti koje spadaju u grupu masovnih hroničnih nezaraznih bolesti, a zdravstveno osiguranje nema oko 20% stanovnika.

S obzirom da se zbog loših materijalnih uslova sugrađani ne odazivaju na preventivne aktivnosti koje se organizuju u cilju detektovanja prisustva faktora rizika van naselja u kojima žive, potrebno je organizovati ovakve preventivne preglede.

Akcije u okviru projekta biće sprovedene 11. avgusta u naselju Bangladeš i 18. avgusta u Velikom Ritu.

Pored toga, kroz ove aktivnosti biće obavljena i edukacija lokalnog stanovništva u vezi sa merama sprečavanja širenja epidemije COVID-19.

Ova naselja posetiće i Služba stomatološke zdravstvene zaštite Doma zdravlja u okviru sprovođenja projekta “Mala škola oralnog zdravlja” gde će u Bangladešu 11. avgusta od 9 do 11 časova biti održana prva radionica nazvana “Zdrave navike – zdravi zubi” posvećena deci uzrasta do 7 godina i njihovim roditeljima, a druga, za decu od 7 do 15 godina pod nazivom “Stomatolog je moj drug” planirana je za 16. avgust.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.