Stočari na udaru klimatskih promena

VIDEO K9: Stočari sa Sjeničko-pešterske visoravni na udaru su klimatskih promena, upozoravaju iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i napominju da je pomoć države u ovom slučaju neophodna.

0
16

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije već četiri godine sprovodi raznovrsne aktivnosti na Sjeničko-pešterskoj visoravni koje imaju za cilj zaštitu prirode i održiv razvoj.

Podaci sa terena ukazuju da je ovogodišnja sezona pašarenja izuzetno loša. Proleće je počelo neuobičajeno dugom sušom nakon čega je usledio kraći kišni period, a početkom leta ponovo je usledila suša koja traje do danas.

Ovo je dovelo do vrlo slabog prvog otkosa sena, dok je letnja suša gotovo onemogućila rast nove trave za drugi otkos.

Suša je pogodila i gajene kulture, pa je velika nestašica stočne hrane sasvim izvesna, smatraju u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

U protekle 2 godine područje je ozbiljno pogodila epidemija koronavirusa, a potom je krajem 2021. izbijanje epidemije bolesti plavog jezika dodatno otežalo prodaju ovaca.

Stočari su i dalje, kažu iz ovom društvu, u velikoj meri prepušteni nakupcima i njihovim niskim otkupnim cenama, dok su premije i subvencije od strane države neretko kasnile.

Iz godine u godinu nagomilavaju se nerešeni problemi koji uzrokuju smanjenje stočnog fonda i napuštanje sela.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je stoga apelovalo na resorno Ministarstvo poljoprivrede da preduzme hitne mere i pomogne planinskim stočarima da obezbede stočnu hranu odmah nakon žetve, dok su, kako kažu, cene koliko-toliko prihvatljive.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.