Sto plivača u nadmetanju za časni krst u Novom Sadu

VIDEO K9: Dvadesetodišnja studentkinja Marija Stanić, drugu godinu za redom, prva je danas preplivala razdaljinu od 33 metra do Časnog krsta, na tradicionalnom događaju koji se, na Bogojavljenje, održava na Dunavu u Sremskoj Kamenici.

0
33

Stotinu plivačica i plivača skočilo je danas u podne u hladnu vodu Dunava , nadomak stadiona „Fruškogorac“, u nadmetanju za osveštani ledeni krst koji je pre toga sa broda Rečne flotile položen u reku.

Plivanje za časni krst u Novom Sadu, od 2014. godine, uspešno organizuju Srpska pravoslavna crkva i Mesna zajednica Sremska Kamenica, uz podršku Rečne flotile Voske Srbije i novosadskog odreda Žandermerije.

Zakletvu je plivačima pročitao zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac koji je naglasio da su među 100 plivača danas i četiri žene, te pripadnici policije, vojske, raznih sportskih klubova, studenti i  pojedinaci kojima je, kako je naveo, vera mnogo jača od hladne vode.

Nekima je ovo bio prvi put da plivaju za Časni krst, jedan od njih je u ovoj svetkovini po 33. put, dok je najstariji koji je preplivao razdaljinu od 33 metra bio osamdesetogodišnji Đorđe Žikić.

Do časnog krsta, kao i prošle godine, prva je stigla dvadesetodišnja studentkinja medicine, Marija Stanić, koja je istakla da je pobednik danas svako ko je ušao u Dunav, jer plivanje za časni krst predstavlja simbol zdravlja za sve ljude koji plove i koji će ploviti ovom rekom.

Pre ovog događaja je u u Hramu rođenja presvete Bogorodice u Sremskoj Kamenici održana liturgija kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.