ŠTO JE MEDIJ MANJI, PRITISAK JE VEĆI

Dok se predstavnici države "nadmudruju" u izjavama sa novinarima iz medija sa nacionalnim frekvencijama, mediji na lokalnom i regionalnom nivou trpe strašne pritiske.

0
1926

Nakon održane 4 javne rasprave povodom usvajanja nove medijske strategije, najjači utisak Maje Pavlović, direktorke i vlasnice novosadske televizije Kanal 9 je da su mediji u Srbiji destekovani, a pritisci na lokalne i regionalne medije ogromni.

“Bila sam na sve 4 javne rasprave: u Novom Sadu, Nišu, Čačku i Beogradu, kao i na javnim raspravama kada je donošena predhodna medijska strategija i usvajan prvi Zakon o radiodifuziji. Tada nas je na svakom mestu bilo 400-500 i više. U Novom Sadu rasprave su se uvek održavale u velikoj sali Skupštine Vojvodine, koja je bila prepuna, nije moglo da se diše. Ove godine bili smo u sali Skupštine Grada, koja je 3-4 puta manja… i bila je polu prazna… nije nas bilo više od 30-40… isto je bilo i u Nišu i u Čačku “- rekla je Maja Pavlović, direktor TV Kanala 9, Novi Sad na poslednjoj ovogodišnjoj javnoj raspravi održanoj u Beogradu.

Pavlović smatra da od 2.500 registrovanih medija u Srbiji, kako pokazuju zvanične evidencije, manje od 100 zaista objektivno informiše javnost, a da svi ostali postoje kako bi se: ili vršila otvorena propaganda vladajuće stranke ili kako bi se novac iz budžeta usmerio u neke druge tokove, a ne za sufinansiranje javnog interesa i u projekte koji zaista služe boljem informisanju građana.

Njen zaključak je da ovih 2.500 registrovanih medija u Srbiji danas možemo podeliti u 3 grupe.

U prvoj grupi su oni koji još uvek veruju da Srbija može postati pravna država, da se nešto može promeniti, kojima je objektivno informisanje građana na prvom mestu i čiji su predstavnici prisustvovali javnim raspravama – i takvih medija, smatra, nema više od 100.

Druga grupa su mediji koji su kupljeni ili su pod uticajem i potpunom kontrolom vladajuće stranke. Ovi mediji ne informišu građane. Oni služe za reklamiranje vladajuće stranke. Vlasnike ovih medija ne interesuje ni opstanak tih medija, niti novinari koji rade u tim medijima. Njima neće biti nikakav problem da svi ovi mediji odu u propast ukoliko se politička situacija promeni i ukoliko više ne budu mogli da ih finansiraju od novca građana, iz budžeta.

Treća grupa su novoformirani mediji koji služe kao protočni bojleri kako bi se novac iz budžeta koji bi trebao da bude usmeren za sufinansiranje informisanja i javnog interesa, usmerio na neku drugu stranu… to nisu mediji, to su novoformirana pravna lica koja ispunjavaju uslove za učešće na medijskim konkursima na kojima dobiju novac za informisanje, a građani zauzvrat ne dobijaju ništa. Novac iz budžeta se troši na neke projekte, koji se nikada ne realizuju. Čim se situacija promeni i više ne budu imali pristup novcu iz budžeta, ovi “mediji”, ova pravna lica, više neće imati svrhu da postoje.

“Bilo bi jako interesantno sprovesti istraživanje koliko je medija u Srbiji ugašeno u poslednjih 7 godina, koliko ima medija u Srbiji koji postoje duže od 7 godina i koliko ima medija koji u poslednjih 7 godina nisu promenili vlasnika” – Pavlović smatra da taj broj ne bi prešao cifru od 100.

“Zvanični podaci govore da u Srbiji danas ima registrovano oko 2.500 medija. Na javnim raspravama je navedeno da se, s jedne strane, broj medija u Srbiji povećao, dok, sa druge strane, predstavnici sindikata tvrde da je preko 1300 novinara ostalo bez posla… malo nelogično?”- ističe Pavlović.

Kada su pritisci na medije u pitanju, smatra da se predstavnici države “nadmudruju” sa novinarima iz medija sa nacionalnim pokrivanjem, dok mediji na lokalnom nivou trpe strašne pritiske.

“Zato uopšte ne čudi činjenica da je upravo našem kolegi iz lokalnog medija zapaljena kuća.” – rekla je vlasnica TV Kanala 9, Novi Sad.

Kada su pristici na lokalne i regionalne medije u pitanju ona je istakla sledeće:

“Javna preduzeća su nam mahom otkazala sve ugovore. Na konkursima za medije naši projekti ili ne dobijaju podršku ili je ona desetostruko umanjena. Kablovski distributer IPTV nam ukida pravo na distribuciju našeg programa. Privrednici ne smeju da se reklamiraju kod nas. Inspekcijske kontrole su nam svakodnevnica. Dešavaju nam se čudne nezgode, pod sumnjivim okolnostima (kao što je požar u kući našeg kolege Milana Jovanovića iz Grocke), organi vlasti nam ne daju informacije od javnog značaja i neće da daju izjave za naše medije, premeštaju nas sa multipleksa na multipleks i time nam smanjuju broj gledalaca… tuže nas efikasno i efikasno nam onemogućavaju da pred sudovima zaštitimo svoja prava” – nabrojala je Pavlović pritiske kojima su, kao lokalni medij, izloženi.

Kao osnovni razlog zbog čega se sve ovo dešava navodi sledeće:

“Srbija jednostavno, u ovom momentu, nije pravna država. Predstavnici države besprizorno krše zakone, ne postoje efikasni pravni lekovi da zaštitimo svoja prava i da se odbranimo od pritisaka, ne postoji nikakava odgovornost državnih činovnika, ne postoje nikakve sankcije za organe vlasti koji krše zakone. Nadam se da će ova medijska strategija pomoći da se smanje pritisci na lokalne i regionalne medije u Srbiji i da će se stvoriti uslovi za opstanak medija koji zaista žele da informišu građane.” – rekla je na kraju Maja Pavlović, direktor i vlasnik novosadske televizije Kanal 9.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.