Stižu uniforme u škole

VIDEO K9: Više od polovine roditelja srpskih školaraca želi kecelje u školskim klupama za svoju decu, pokazala je anketa koju je sprovelo Ministarstvo prosvete. Veoma je izvesno da će kecelje u školama biti uvedene od naredne školske godine, ali za sada je još uvek nerešeno pitanje - ko će plaćati izradu novih uniformi.

0
438

O uvođenju školskih uniformi, nekada nazivanim još i keceljama, govori se već dugo, ali ove godine Ministarstvo prosvete je ozbiljno ušlo u proceduru za uvođenje ovakvog kodeksa u škole.

To znači da je nastavni kadar razgovarao sa decom, rađene su ankete i istraživanja o tome šta bi deca i roditelji želeli i kako bi oni voleli da te uniforme izgledaju.

“Statistika govori o tome da su niži razredi, znači od prvog do četvrtog, roditelji i učenici izrazili želju za uvođenjem uniformi, nekih 55%, a u višim razredima su bili u malo manjem procentu, ali vrlo sličnom, protiv. Tako da se stiče utisak da đaci u mlađim uzrastima i njihovi roditelji imaju potrebu za nošenjem đačkih uniformi, dok stariji đaci smatraju da im to nije potrebno i da ne žele”, rekla je Dejana Vasić, školski psiholog.

Stručnjaci kažu da uvođenje školskih unofrmri može da ima, kako svoji prednosti, tako i svojih mana. Prema rečima Dejane Vasić, to jeste brisanje socijalnih razlika, u smislu oblačenja, ali samo pod uslovom ako su one jako izražene.

“Dobre su prosto da bi učenici već od malih nogu imali neki izgrađen kodeks ponašanja i kodeks oblačenja u ustanovi, što ih negde dalje i čeka. Još jedna dobra stvar koja bi mogla da se desi, to je da tim nekim obeležjem, pošto bi od škole do škole te uniforme se razlikovale, deca bi stvarala identitet i osećaj pripadnosti. Što se tičes sabijih strana uniformi, navodi se gubljenje individualnosti i njihove kreativnosti i potrebe da se razlikuju i da oni sami kombinuju i neki svoj stil izgrađuju i da bi bili oštećeni time što bi svi izgledali isto”, kazala je Vasić.

Očekuje se da će tokom ove školske godine biti rešeno finansiranje nabavke školskih uniformi, pošto je još uuvek nepoznato da li će to plaćati škola ili roditelji. Kako je navedeno, planirano je da uniforme budu, osim u osnovne, uvedene i u srednje škole.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.