Stižu knjige za novu školsku godinu

VIDEO K9: Kako se bliži početak nove školske godine, sve je veće interesovanje roditelja za kupovinu udžbenika i ostalog školskog pribora. Većina knjiga je u prodaji, saznajemo u novosadskoj prodajnoj jedinici Zavoda za udžbenike, u kojoj najveće gužve očekuju u poslednjoj nedelji avgusta.

206

Zavod za udžbenike nije menjao cene u poslednje tri godine, a ove godine su neki udžbenici, kako kažu i jeftiniji u odnosu na prošlu godinu, poput pojedinih knjiga za 5. razred koje ća za nekoliko dana izaći iz štampe.

Do početka školske godine u prodaji će biti svi udžbenici Zavoda i drugih izdavača.

“Ovi ostali razredi, osim 1. i 5. koji su u reformi ove godine, ovih dana, od sledeće nedelje u svakom slučaju, očekuje se da ponešto dođe, a ovi ostali razredi mi već sve imamo, sve je u prodaji i roditelji, ako su u situaciji, mogu da iskoriste ovo vreme i ako su obavešteni, a verovatno jesu, u školama šta im je potrebno, mogu već doći da kupe”, rekla je Dobrila Jovičić, pomoćnica direktora prodaje u Zavodu za udžbenike.

Knjige za 7. razred, zbog njihove količine, tradicionalno su najskuplje i za njih treba izdvojiti više novca nego za udžbenike potrebne gimnazijalcima, a cene kompleta zavise od knjiga koje su izabrane za određenu godinu.

“Recimo, u nižim razredima osnovne škole, od 1. do 4, tu su negde oko 6-7 hiljada okvirno, sa rezervom da se uzme, kažem, zavisi šta sadrži taj komplet, a u višim razredima, od 5. do 8. su od nekih 13 do 16 hiljada, do k se za srednje škole kupuje uglavnom pojedinačno”, navela je Jovičić.

Roditeljima, kojim aje u Zavodu omogućena i kupovina na 6 rata, trude se da udžbenike za svoje školarce plate što jeftinije. Uskoro će početi i intenzivnija prodaja polovnih knjiga na više mesta u gradu, a organizuju se i besplatne zamene.

Podsetimo, Ministarstvo prosvete i ove godine nabaviće besplatne udžbenike za više od 84.300 učenika, za koje je izdvojeno preko 611.000.000 dinara.

Pravo na besplatne udžbenike imaju đaci iz porodica koje primaju socijalnu pomoć, oni sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, kao i treće i svako naredno dete u porodici, bez obzira na materijalni status.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.