Stižu bolji dani za DES

VIDEO K9: Preduzeće DES, koje se donedavno nalazilo u nezavidnom položaju, moglo bi relativno brzo da u potpunosti stane na svoje noge, zahvaljujući zalaganju grada i države, rekao je danas ministar za rad prilikom obilaska pogona.

1073

DES je firma za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje za rad i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, sa statusom preduzeća od posebnog društvenog interesa.

Za uspešno poslovanje DES-a neophodni su im novi poslovi, zbog čega će Ministarstvo za rad , boračka i socijalna pitanja animirati i druga ministarstva kako bi ovom preduizeću dali prioritet pri dodeli poslova.

“Subvencionišemo i želimo da to što dajemo, dajemo na jedan pravedan način. Ova firma dobro radi i pokazuje znake poboljšanja, a nekada je bila u vrlo lošem stanju. Verujem da će vrlo brzo biti potpuno stabilna i zato im želim što više posla. Pokušaćemo da animiramo i neka druga ministarstva da im dodele poslove i mnogo više invalida će dobiti posao”, rekao je Zoran Đorđević, ministar za rad i socijalna pitanja. 

 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da je evidentno da država subvencioniše i pomaže rad tog preduzeća i da je cilj da se podstakne na zapošljavanje što više osoba sa invaliditetom.

Osobe sa invaliditetom nisu građani drugog reda, istakao je ministar i dodao da njegovo ministarstvo podstiče sva preduzeća da poštuju zakonske obaveze i iskoriste pogodnosti prilikom njihovog zapošljavanja.

Kao podsticaj daljem radu ovog preduzeća, podsetimo da je odlukom gradske Skupštine izvršena konverzija dugovanja DES-a prema Novom Sadu u deo vlasništva od oko 30%.

“Vrlo su teška vremena iza njih, nije ni danas jednostavno. Nakon obilaska pogona ovog preduzeća osećanja su izmešana. S jedne strane, vidimo da u opremu nije dugo ulagano i to nas ne raduje, a s druge strane imate osećaj zadovoljstva kada vidite ljude kako imaju posla, kako se trude i rade. Upravo su radnici ti koji su preživeli sve teške periode, kada je u našoj državi dosta toga nestalo i ugašeno, i radili su godinama u nimalo jednostavnim uslovima, tako da je uspeh preduzeća zapravo uspeh zaposlenih u ”DES”-u”, rekao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

 

Grad Novi Sad je doneo odluku, uz konsultacije sa resornim ministarstvom, da konvertuje potraživanja Grada u kapital novosadskog ”DES”-a kao podsticaj toj firmi da nastavi da radi. To je važno jer taj tip preduzeća nije vezan samo za ekonomski kontekst, nego i za socijalno odgovorno angažovanje svih građana, rekao je gradonačelnik prilkom obilaska DES-a.

“Jedan od vidova konkretne podrške je npr. angažovanje ”DES”-a od strane državnih i privatnih privrednih subjekata za usluge koje može da im pruži. Upravo je današnja poseta svojevrsni poziv da svi koji imaju mogućnosti, a u okviru zakonskih rešenja, posebno onih vezanih za rezervisane javne nabavke, angažuju ”DES”. Tržište je neumoljivo, ali ako država, pokrajina i grad stanu zajedno i kažu da je jedinstvena politička odluka da ova vrsta preduzeća mora imati podršku, onda je to garancija da će oni uspeti i izdražti. Mi ćemo se truditi da damo preporuku da se za sve ono što Grad naručuje putem javnih i javno-komunalnih preduzeća, a što može ”DES” da proizvede, upravo to preduzeće angažuje”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

 

Gradonačelnik je istakao da je cilj obilaska pogona DES-a, zapravo, apel svima koji imaju mogućnost da u okviru zakonskih rešenja koja prepoznaju tzv. rezervisane javne nabavke, a takvih je oko 50 preduzeća u Srbiji, angažuju ovu i slične firme za poslove koje one mogu da rade.

“Ako vam kažem podatak, prvo, da je ovo preduzeće među najstarijim u Republici Srbiji, a da je daleko najveće u našoj zemlji i ako vam kažem da, otprilike, od 190 zaposlenih imamo 113 osoba sa invaliditetom, što čini oko 60% invalida u odnosu na ukupan broj zaposlenih, jasno je da bez pomoći države teško bi bilo moguće da preduzeće samo od sebe ostane na tržištu”, naveo je Branislav Kostadinović, generalni direktor DES d.o.o.. 

Prema njegovim rečima, DES ima dobru saradnju i u poslednje vreme dosta zaključenih ugovora sa privatnim firmama.

Zarade zaposlenih su malo više od minimalne, ali su redovne, zaključio je Kostadinović i dodao da bi, ukoliko tokom decembra uspeju da zaključe predugovorene poslove, sledeće godine ovo preduzeće izašlo iz krize.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.