Stipendije talentovanim studentima UNS-a

VIDEO K9: Stipendistima Fonda za mlade talente sa Univerziteta u Novom Sadu danas su svečano uručeni ugovori o stipendiranju.

201

Ove godine su Ugovori o stipendiranju studentima koji su tokom školovanja ostvarili prosečnu ocenu 10 dodeljeni rekordnom broju studenata Univerziteta u Novom Sadu.

Tom prilikom gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević apelovao je na stipendiste Fonda za mlade talente da po završetku školovanja ostanu da žive i rade u svom gradu i svojoj zemlji.

“Videli ste da smo uredili Kampus, grade se novi tržni centri, bulevari i novi mostovi, ali nama to ništa ne vredi, ako vi – naša deca, naši unuci, ne živite u Srbiji. Nama prazni objekti ne trebaju. Ni najbolji klinički centri, ni najbolji naučno-tehnološki park, ni nova industrijska zona nam ne vredi ako nema naroda. Dragi studenti, Srbija ne može da napreduje, ne mogu da rastu plate ni životni standard građana, ako svi vi ili većina vas sutra odluči da za adresu izabere neku drugu državu. Ko god od vas stipendista, bude našao motiv i imao želju da ostane ovde ili da se nakon nekog perioda vrati u Srbiju, svojoj zemlji će uzvratiti radom. Bez vas i bez vašeg ostanka i rada ovde, u Srbiji nema budućnosti”, naveo je Vučević.

Resorno ministarstvo nastoji da svake godine povećava broj studentskih i učeničkih stipendija koje se dodeljuju, rekao je tom prilikom ministar omladine i sporta i predsednik Fonda za mlade talente Vanja Udovičić.

“Danas vas je u ovoj zgradi Rektorata skoro četiri stotine najboljih među najboljima i znajte da se ta energija znanja, upornosti, istrajnosti i uspeha snažno oseti. Čestitam vam na velikom uspehu, a vi najbolje znate koliko ste toga uložili da biste sada primili ovu stipendiju. Zahvaljujem se vama, ali i vašoj podršci koju ste imali kroz proces obrazovanja, a to su porodica, prijatelji, profesori i svi oni koji su pomogli da budete naša intelektualna budućnost”, kazao je Udovičić.

Fond za mlade talente Republike Srbije „Dositej“ dodelio je 393 ugovora za stipendiranje najboljih stipendista republičkog Fonda za mlade talente sa Univerziteta u Novom Sadu za osnovne, integrisane i master akademske studije, čija je vrednost oko 118 miliona dinara.

“Pokrajinska vlada nastaviće sa maksimalnom podrškom Univerzitetu u Novom Sadu i vama-stipendistima i svim mladim i darovitim ljudima koji čine elitu i Univerziteta i našeg društva u celini”, rekao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

U ime studenata obratila se Nikolina Tomić i rekla da je obrazovanje najmoćnije oružje koje može da menja svet, i da su dobijanjem ove stipendije, ona i njene kolege podstaknuti da rade još više, jer su njihovi rad i trud prepoznati.

Vlada Srbije je osnovala Fond za mlade talente, koji na godišnjem nivou nagrađuje blizu 3.500 učenika srednjih škola i studenata, a u tu svrhu je do sada uloženo preko 7,5 milijardi dinara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.