Stipendije i zapošljavanje Roma

VIDEO K9: Stipendijski programi za studente romskog porekla i programi za zapošljavanje Fonda za obrazovanje Roma promovisani su na Univerzitetu Privredne akademije u Novom Sadu.

0
460

U cilju podsticanja studenata romske nacionalnosti, Romski obrazovni fond kreirao je program stipendiranja čiji cilj je da mladim Romima omogući visoko obrazovanje, veštine i kompetencije koji će im omogućiti da postanu stručnjaci u različitim oblastima, ali i povezivanje celokupne romske zajednice i podržavanje njenog napretka i uključivanja u šire društvo.

Stipendijski programi za studente romskog porekla i programi za zapošljavanje Fonda za obrazovanje Roma promovisani su na Univerzitetu Privredne akademije u Novom Sadu.

“Danas smo se ovde okupili kako bi promovisali stipendijski program, odnosno, kako bi kordinator stipendijskog programa uputio studente kako da apliciraju i kako da što manje grešaka imaju pri apliciranju, takođe ovaj događaj ima neki cilj da se romski studenti okupe, da se upoznaju i da rade na zajedničkom povezivanju, kako na individulanom nivou tako i nas kao naroda”, rekao je Stevica Nikolić ispred Romskog obrazovnog fonda.

Romski obrazovni fond ovim stipendijskim programom pruža podršku romskim studentima i olakšava pristup visokom obrazovanju u njihovoj zemlji boravka, ali i u inostranstvu. Stipendije se dodeljuju za jednu akademsku godinu, a studenti mogu svake godine da obnove svoju aplikaciju i da se prijave na konkurs.

Uslovi za studente koji žele da konkurišu za ovaj značajan stipendijski program jesu da su pripadnici romske nacionalnosti kao i da studiraju na nekom od državnih fakulteta. Pored ovog programa, Romski obrazovni fond nudi i program zapošljavanja, koji je od velikog značaja za Rome.

“Danas ćemo isto tako promovisati i program koji se tiče zapošljavanja koji nudi Romski obrazovni fond. Taj program ima tri segmenta koji pruža obuke, stažiranje i interšipe, u suštini neki koji su danas zaposleni ovde, odnosno, devojka koja je pričala malopre, bila je naša stažista, sada je zaposlena tako da program daje značajno dobre rezultate i nadamo se da ćemo svi zajedno uspeti da podignemo neki stepen Roma u društvu”, naveo je Nikolić.

Podrška koju Romski obrazovni fond pruža pripadnicima romske nacionalnosti, kako u studiranju tako i u zapošljavanju, pomogla je velikom broju studenata da uz finansijsku pomoć koju nudi ovaj stipendijski program steknu visoko obrazovanje, ali i da se zaposle u nekim od fakulteta na kojima su studirali.

“Ja sam imala sreće što sam putem Fonda za obrazovanje Roma bila podržana kroz četiri godine studiranja jer sam imala stipendiju i nakon toga. Kroz program stažiranja se pojavila prilika da počnem da stažiram na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment, imala sam plaćeno stažiranje šest meseci, gde sada radim kao asistent, zahvaljujući dobroj volji dekana i dobroj saradnji fakulteta i Fonda za obrazovanje Roma”, istakla je Jasmina Drmaku, asistentkinja na Fimeku.

 

“Stipendija mi je pomogla u smislu da sam mogao da opstanem ovde u Novom Sadu, da sam mogao da isfinansiram svoje obrazovanje dalje, da kupim knjige, da platim zakupninu, tako da svakako je to jedan vid podrške koji je jako značajan”, kazao je Kilino Stojkov, student Pravnog fakulteta.

Dvogodišnja saradnja Fonda za obrazovanje Roma i Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu, pokazala se kao veoma uspešna i podsticajna za studente romske nacionalnosti, koji su svojim zalaganjima i uz podršku navedenih institucija, stekli bogato akademsko obrazovanje i zaposlili se u strukama za koje su se školovali, istakao je dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment Dragan Solešar.

“REF je jedna dobra organizacija koja je okrenuta ka mladim ljudima, na prvom mestu, romske nacionalnosti i mi smo prihvatili tu saradnju pre dve godine i po njihovom programu smo prihvatili dva mlada čoveka. Oni su stipendirani i, ono što je najvažnije, mi smo bili zadovoljni njihovim radom i doprinosom i zadržali smo te mlade ljude, tako da oni danas uspešno rade na fakultetu, kao saradnici u nastavi, kao asistenti i, što je najbitnije, imaju šansu da se i dalje akademski usavršavaju i napreduju u svojoj karijeri”, rekao ej Solešar.

Stipendijski program Fonda za obrazovanje Roma za osnovni cilj ima stvaranje što većeg broja akademski školovanih Roma, koji će biti obrazovani, samouvereni i ponosni na svoj identitet, kao i na akademske i socijalne veštine koji će pripadnicima nacionalne manjine pružiti šansu da budu ravnopravni pripadnici društva u kojem žive.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.