Stigle vakcine protiv gripa

VIDEO K9: Počinje jesenja vakcinacija protiv gripa, pre svihsugrađana koji spadaju u rizične grupe, a u Dom Zdravlja Novi Sad pristiglo je 8 hiljada vakcina.

112

Novosadski Dom zdravlja dobio je 8.000 vakcina protiv gripa koje su, kako je saopšteno, odmah distribuirane po svim odeljenjima ove ustanove.

Osnovna strategija borbe protiv gripa podrazumeva upotrebu tritipne, inaktivisane ’’SPLIT’’ vakcine. Za svaku sezonu gripa, Svetska zdravstvena organizacija, preporučuje sastav vakcine, koji je jedinstven za ceo svet i zavisi od aktuelnih sojeva virusa.

Sezonska trovalentna vakcina, kažu u Domu zdravlja, preporučuje se, između ostalih, svim osobama starijim od 6 meseci sa hroničnim poremećajem kardiovaskularnog i plućnog sistema uključujući i astmu, sa metaboličkim poremećajima, a naročito dijabetesom, sa oboljenjima bubrega i jetre, krvnim bolestima, malignim oboljenjima i sa imunodeficijencijom uključujući i HIV, zatim sugrađanima starijim od 65 godina, zdravstvenim radnicima i zaposlenima u javnim službama.

Primena kod trudnica se razmatra od drugog trimestra trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom, dok se onima koje su u povećanom riziku od pratećih komplikacija usled gripa preporučuje vakcinacija bez obzira na stadijum trudnoće.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.