Stgao vreli talas, najtoplije u Novom Sadu

Republički Hidrometeorološki Zavod izdao je upozorenje da će i danas i tokom iduće sedmice vreme u Srbiji biti veoma toplo, s maksimalnom temperaturom od 34 stepena do 38 stepeni. U Srbiji je danas u 13.00 sati, kako je objavio RHMZ, bilo najtoplije u Novom Sadu gde je živa u termometru dostigla 37 stepeni. U Beogradu, Valjevu, Zrenjaninu i Kikindi bilo je 36.

419

Temperatura će u nedelju, u većini mesta Srbije dostići oko 39 stepeni, a u ponedeljak, 20. jula, ta temperatura će se zadržati u južnim i istočnim krajevima, piše u upozorenju.

Vreme u Srbiji sutra će biti sunčano i veoma toplo. Duvaće slab vetar promenljivog pravca. Jutarnja temperatura od 18 do 25, najviša dnevna od 36 do 39 stepeni.

U narednih sedam dana u Srbiji će se zadržati sunčano i veoma toplo vreme. Temperatura će biti znatno iznad prosečnih vrednosti. U planinskim predelima uz lokalni razvoj oblačnosti ponegde su mogući kratkotrajni pljuskovi s grmljavinom.

Očekuje se nepovoljna meteorološka situacija za sve hronično obolele i osetljive osobe. Naročit oprez se savetuje srčanim bolesnicima. Meteoropatske reakcije su moguće u vidu glavobolje, razdražljivosti i poremećaja sna. Termički uslovi znatno iznad prosečnih vrednosti zahtevaju opreznost, pa se preporučuje adekvatno odevanje, boravak u hladovini i adekvatna zaštita od UV zračenja, ukazali su meteorolozi.

U Srbiji je u 13.00 sati, kako je objavio Republički hidrometeorološski zavod, bilo najtoplije u Novom Sadu gde je živa u termometru dostigla 37 stepeni. U Beogradu, Valjevu, Zrenjaninu i Kikindi izmereno je 36 stepeni.

Svega stepen svežije je na Paliću, Somboru, Loznici, Sremskoj Mitrovici, Smederevskoj Palanci, Kragujevcu, Velikom Gradištu, Zaječaru, Ćupriji i Nišu.

U 13.00 sati 34 stepena izmereno je u Vranju, Leskovcu, Kruševcu, Kuršumliji i Kraljevu, dok je stepen manje izmereno u Požegi.

Nešto podnošljivije je na Zlatiboru gde je zabeleženo 30 stepeni, potom Crnom Vrhu 29, i Sjenici 28 stepeni.

Na Kopaoniku je danas bilo najsvežije, i na toj planini u 13 sati bilo je 21 stepen.

Na području Hrvatske, BiH i Crne Gore danas je izdat “crveni” meteoalarm, što znači da će na području tih država narednih dana biti veoma vruće, a prema meteorološkim podacima “lakše će se disati” samo na području Žabljaka, Višegrada, Foče i Livna. Hidrometeorološki zavod Republike Srpske najavio je da će tri naredna dana sa temperaturom do 40 stepeni biti najvrelija u ovoj godini.

Meteorolozi upozoravaju da se zvanične temperature mere na poseban način, te da direktno na suncu termometar može da izmeri i 60 stepeni, što, naravno, nije temperatura vazduha.

Inače, “crveni” meteoalarm označava vrlo opasno vreme po život ljudi.

Zato lekari savetuju izbegavanje sunca u najtoplijem delu dana, kao i češće uzimanje tečnosti i konzumiranje lagane hrane.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.