Štednjom do zelene planete

VIDEO K9: Oko 200 novosadskih srednjoškolaca će kroz projekat pod nazivom ,,Štednjom do zelene planete'' učiti o energetskoj efikasnosti, štednji i očuvanje životne sredine. Projekat će biti realizovan u četiri srednje škole, a danas je predstavljen đacima Elektro-tehničke škole ,,Mihajlo Pupin''.

242

Promocija projekta ,,Štednjom do zelene planete” u Elektrotehničkoj školi ,,Mihajlo Pupin” u Novom Sadu, koji finansir Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, ima za cilj da probudi energetsku svest kod srednjoškolaca i skrene pažnju na važnost ekonomičnog korišćenja energije.

“Predavanje je osmišljeno iz više nivoa. Prvi nivo se bazira na edukaciji učenika uopšte o energetskoj efikasnosti, odnosno buđenju svesti koliko je danas važno racionalno korišćenje energije, drugi nivo predavanja je orijentisan na obnovljive i neobnovljive izvore energije, njihovim prednostima i nedostacima i upotrebi fosilnih goriva koliko su ona štetna po okolinu i klimatske promene”, rekla je Tijana Teslić, portparolka Održivog razvoja Dunav.

U okviru predavanja bilo je reči i o izgradnji energetski efikasnih kuća i zgrada, termovizijskih kamera i o tome koliko one mogu da daju uvid u celokupnu energetsku efikasnost objekta.

“U okviru predavanja organizujemo poster sesije u okviru kojih će se učenici podeliti u manje grupe i između će se takmičiti i u vidu kreativne radionice će sve biti organizovano gde će moći da vide demonstraciju na konkretnom primeru korišćenja obnovljivih izvora energije. Za najzainteresovanije učenike će biti organizovana i takmičenja i na kraju svakog predavanja planiran je i obilazak parka obnovljivih izvora energije koji se nalazi u Elekto-tehničkoj školi ,,Mihajlo Pupin”, navela je Teslić.

Srednjoškolci iz Elektro-tehničke škole ,,Mihajlo Pupin”, Gimnazije ,,Svetozar Marković”, Ekonomske škole ,,Svetozar Miletić” i Tehničke škole ,,Mileva Marić- Anštajn”, njih oko 200, proći će kroz ovu edukaciju.

Realizacija samog projekata planirana je u tim školama tokom četiri meseca, od 1. juna do 30. oktobra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.