Statistički i realni životni standard

VIDEO K9: Novi Sad je najskuplji grad za život u Srbiji, kada je u pitanju prosečna potrošačka korpa, pokazuju podaci Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Takođe, prema istoj statistici, naš grad se nalazi odmah ispod Beograda kada je u pitanju prosečna plata. U Udruženju za zaštitu prava potrošača "Prosperitet" smatraju da je realan život znatno ispod statističkih pokazatelja i poručuju građanima da, ako žele da se uvere kakav standard imaju - prvenstveno pogledaju u svoj frižider.

0
16

Prema podacima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Novi Sad je u januaru ove godine, sa prosečnom platom od 72 hiljade dinara, drugi najbolje rangirani grad u Srbiji, odmah iza Beograda, kada su u pitanju prosečna primanja. Sa druge strane, međutim, život u našem gradu je najskuplji u Srbiji, odnosno, na prvom je mestu u našoj zemlju kada je u pitanju cena potrošačke korpe, za koju Novosađani u proseku izdvajaju 82.500 dinara mesečno.

U Udruženju za zaštitu prava potrošača “Prosperitet” kažu da ovakva statistika ništa ne znači u praksi i da je u realnosti situacija sa prosečnim primanjima i potrošačkom korpom znatno drugačija.

Sa druge strane, navodi Radomir Ćirilović, predsednik Udruženja “Prosperitet”, sam odabir stakvi koje se ubrajaju u prosečnu potrošačku korpu ne obuhvata veliki broj sadržaja koje čine svakodnevnicu prosečnog građanina Srbije.

Ćirilović smatra da javnost nije dovoljno svesna značaja potrošačke korpe i troškova u našoj zemlji u odnosu na države regiona.

Na kraju, Ćirilović ispred Udruženja za zaštitu prava potrošača građanima poručuje da ne veruju statističkim podacima koji, kako je rekao, mogu da bude zbir netačnih brojeva, već da veruju onome šta vide kada otvore frižider i prebroje koliko novca imaju na kraju meseca.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.