Stara, srpska ili pravoslavna Nova godina?

VIDEO K9: Danas je 13. januar, koji se po Julijanskom kalendaru proslavlja kao Nova godina. Ona se slavi u Srbiji, Rusiji i u delovima Ukrajine, Gruzije i Baltičkih zemalja. Tradicija slavljenja ove Nove godine počinje tek u XX veku, mada tada nije bila toliko bitna, odnosno u Srba je najveći praznik ipak bio Božić.

0
943

Slavljenje pravoslavne, kod nas bi se reklo srpske Nove godine, počelo je tek 20-ih godina prošlog veka, a običaj slavljenja menjao se vremenom, kažu istoričari, navodeći da su se menjali i razlozi zbog kojih se ona slavila.

“Takođe i nazivi su diskutabilni. Neki ih zovu srpska Nova godina, neki pravoslavna Nova godina, neki u svetu je zovu i stara Nova godina. Radi se tome da, kada je usvajan novi kalendar Gregorijanski, odnosno stari Julijanski, nastala je razlika od 13 dana, pa je zbog toga 13. januara srpska Nova godina”, pojasnio je Vuk Radulović, istoričar.

U tadašnjoj Kraljevini Srbiji korišćen je Julijanski kalendar i slavila se samo jedna Nova godina, kaže Radulović.

“Interesantno je reći, na primer, da u Kraljevini Srbiji, a i u Kraljevini SHS, Nova godina nije bila glavni, odnosno nije bila najveći praznik. Najveći praznik je bio Božić”, istakao je Radulović.

Međutim, posle 18. januara 1919. godine osvanuo je 1. februar, tj. tada je Srbija, u to vreme Kraljevina SHS, prešla na Gregorijansko računanje vremena, što je izazvalo konfuziju među narodom.

“Međutim, od 1925. godine, zbog određenih političkih procesa koji su se javljali u Kraljevini SHS, pre svega zbog pritisaka hrvatskih kapitalnih krugova iz Zagreba da se ukinu određeni pravoslavni običaji, počelo se sa slavljenjem srpske Nove godine. To je ostalo i do danas, s tim što je za vreme komunizma u Srbiji ona bila pomalo, odnosno, zvanično je bila zabranjena. Morale su da se zatvaraju kafane, kafići, restorani. Radili su do 22 časa, ali tolerisano je proslavljanje donekle, tako da su ljudi praznovali tu Novu godinu kao što se i danas praznuje”, kazao je Radulović.

Radulović ističe da je problematičan i sam naziv “pravoslavna Nova godina”, budući da crkvena nova godina počinje 1. septembra po Julijanskom i 14. septembra po Gregorijanskom kalendaru, te bi, prema njegovom mišljenju, najprecizniji naziv za ovaj praznik bila “stara Nova godina” ili “tradicionalna Nova godina”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.