Stanje ozimog ječma i pšenice

VIDEO K9: Stanje useva na vojvođanskim oranicama trenunto je dobro, kažu u Prognozno izveštajnoj službi za zaštitu bilja, dodajući da je pšenica u nešto boljem položaju od ječma, jer je kod ječma registrovana pegavost koja može dovesti do smanjenja prinosa.

0
435

Vizuelnim pregledom biljaka pšenice na više lokaliteta, nije registrovano prisustvo simptoma biljnih bolesti, navode u prognozno izveštajnoj službi zaštite bilja.

“Što se tiče pšenice, zdravstveno stanje – nemamo nikakvih problema. Jeste, one prve setve, 5. oktobar, ulaze u bokorenje, ali nema ništa. Treba pratiti zbog glodara, ali što se tiče bolesti – mi sada tu nemamo ništa”, rekla je Dragica Janković, iz Prognozno izveštajne službe za zaštitu bilja. 

Prema njenim rečima, ječam je takođe u fazi bokorenja, ali je situacija sa ječmom nešto drugačija te je potreban dodatni oprez, ali da se još uvek ne preporučuje primena hemijskih mera zaštite.

“Mi već par godina govorimo o ječmovima koji mogu da nam naprave problema zbog jedne bolesti i nju već sada imamo. Radi se se Ramularia collo-cygni – jedna pegavost , ona je drugačija od onih pegavosti koje smo imali. Mi sada na ječmovima imamo i pelenoforu odnosno onu mrežastu pegavost, ali postoje i druge pegavosti. To je jako rano.”, rekal je Janković. 

Dalji koraci poljoprivrednika treba da zavise od zimskih uslova, savetuje ona, navodeći da obavezno treba da konsultuju stručne službe, jer nije reč samo o mogućem smanjenju prinosa, već i o tome što ta gljiva sintetiše i jedan mikotoksin, veoma opasan po zdravlje.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.