Stanari protiv garaža na Novom naselju

VIDEO K9: Nacrtom plana detaljne regulacije Novog naselja predviđena je izgradnja 5 garaža u ovom delu Novog Sada. Deo žitelja Novog naselja nezadovoljan je ovim rešenjem i pripremaju se da svoje argumente iznesu na javnoj raspravi koja je sa ovom temom zakazana za četvrtak, a za subotu najavljuju i protest.

0
169

Novo naselje je jedan od retkih delova Novog Sada gde se deca i dalje ispred zgrade igraju na zelenoj površini. Gradi se i mesta ima, ali je i ovde osetan nedostatak parking prostora. Ovaj problem je prepoznao i Grad, pa je Nacrtom plana detaljne regulacije za Novo naselje predvideo izgradnju 5 garaža.

Međutim, pojedini stanari Novog naselje i Satelita smatraju da se radi, kako kažu, o katastrofalnom rešenju. Strahuju da parkinga i dalje neće biti, a i ono što bude – naplaćivaće se. Trpeće, smatraju, i priroda i sve ono što krasi ovaj deo Novog Sada.

Marija Prijić Sladić, predstavnica stanara, kaže da su stanari prilikom kupovine stanova platili i komulano uređenje i opremanje blokova, što, kako navodi, podrazumeva i besplatna parking mesta. Izgradnjom garaža, smatra ona, profitira grad, a stanari štošta gube.

Garaže bi, rekla je ona, „ušle ljudima pod prozore“. Na uglu Bulevara Jovana Dučića i Kneza Miloša, u Ulici Dušana Danilovića, predviđena je izgradnja garaže na tri nivoa. Ukoliko do nje dođe, trpeće i 30 zasada platana, koji se na trenutnom parkingu nalaze, a Prijić Sladić kaže da na ovoj lokaciji ima sasvim dovoljno parking mesta. Smatra i da postoje brojni arhitektonski problemi oko samog projekta gde, kako navodi, nisu izvršene detaljne analize. Problematična je, dodaje ona, i protivpožarna zaštita garaže predviđena Nacrtom, što posebno zabrinjava stanare.

Javna rasprava o Nacrtu plana detaljne regulacije Novog naselja zakazana je za četvrtak, 18. februara i na njoj će učestvovati i predstavnici stanara. Oni su predali više od 330 primedbi na Nacrt, a iste su, kako je rekla Prijić Sladić, potpisale i čitave stambene zajednice. Do odluke komisije na koju će morati da sačekaju, stanari su, kako je navela, zakazali i protest za subotu, 20. februara, koji su podržali i Društvo arhitekata Novog sada, Urbanistička straža, Ekološki front Novog sada i mnoge druge organizacije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.