Stameni koruptivni zakoni

VIDEO K9: Poslednjih godina došlo je do pozitivnih infrastrukturnih pomaka u našem zdravstvu, ali su sa druge strane ostali nepromenjeni zastareli organizacioni mehanizmi i zakoni koji omogućuju korupciju. Ovo je, govoreći o malim i velikim bolestima zdravstva u Srbiji rekao doktor Draško Karađinović iz Nevladine odganizacije Doktori protiv korupcije, u emisiji Otvoreni ekran.

0
369

Poslednjih godina u Srbiji je počelo kapitalno obnavljanje bolničkih kapaciteta i nabavka kvalitetne medicinske opreme u našim zdravstvenim ustanovama, rekao je dr Draško Karađinović.

On je podsetio na nedavno otvaranje Kliničkog centra Niš, prve velike bolnice napravljene u zemlji još od 1984. godine, kao na završnu fazu radova u Kliničkom centru Vojvodine koja bi trebala da počene ove godine.

“Koliko sam ja čuo od odgovornih, to bi trebala da bude bolnica od 33.000 kvadrata, sa 16 operacionih sala, više stotina bolničkih ležajeva. To su stvari koje su se desile i oje se dešavaju u ovih godinu ipo ili dve dana. Ne treba zaboraviti nabavku 8, sada možda već i 10 aparata za zračenje na nivou Srbije. Institut za onkologiju Vojvodine je dobio 4 aparata za zračenje”, naveo je dr Karađinović.

Zahvaljujući tome, rekao je dr Karađinović, stalo se na kraj aferama poput trgovine mestima na listama čekanja za zračenje.

“To je afera koja je trajala, kao što znate, s obzirom da je vaša televizija bila jedina vojvođanska televizija koja je o toj aferi pričala, to je afera koja je počela negde 2007. i 2008. godine, koja nažalost nikada nije dobila sudski epilog, ali koja je nanela ogromnu štetu. Znači, bar te stvari se sada više ne mogu dešavati”, rekao je dr Karađinović.

Prave, suštinske reforme u zdravstvu, međutim, još uvek nema, jer je prisutna sistemska korupcija, smatra dr Karađinović.

“Sistemska korupcija nije moguća bez sa tim koruptivnim odredbama. Mi imamo, nažalost sistemske zakone u zdravstvu, koji su doneti 2005. godine, koji su omogućili i legalizovali konflikt interesa, jedan, možda i najkrupniji problem koji svaki građanin prepoznaje, to je mogućnost da državni zdravstveni radnik radi istovremeno i privatno. Više puta smo izvlačili te analogije, to je kao kad bi sudija ili tužilac mogao popodne da bude advokat”, kazao je dr Karađinović.

Promene ovih, kako je naveo, nakaradnihzakona koje je donela tadašnja vlast, a sadašnja opozicija, do danas nisu inicirane niti od strane današnje vlasti, niti od opozicije, primetio je dr Karađinović jer, kako je rekao, postoje veliki pritisci interesnih grupa u obe strane da se održi status kvo.

Stoga, zaključio je on, pozitivni pomaci koji su do sada učinjeni u našem zdravstvu ne mogu biti pravilno vrednovani niti optimalno iskorišćeni.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.