Stambeno zbrivanje Ratnih vojnih invalida i veterana

VIDEO K9: Predlogom odluke o rešavanju stambenih potreba ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca u Novom Sadu predviđeno je davanje u zakup stanova na 10 godina u stambenoj zgradi u Ulici Stanoja Stanojevića koja je i ranije korišćena na isti način. U Udruženju učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije kažu, međutim, da ovim potezom nisu rešeni problemi koji su prisutni već 30 godina.

0
120

Grad Novi Sad je pre 12 godina ratnim vojnim invalidima i porodicama palih boraca omogućio je zakup na 10 godina 26 stanova u zgradi u Ulici Stanoja Stanojevića, a sada je ponovljena ista procedura, pa im zakup stanova mogu da produže na još jenu deceniju.

Ipak, kako kaže predsednik Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije Željko Vukelić, ovim problem nije rešen, a u još većem su problemu supruge i deca onih boraca koji su preminuli jer ne ispunjavaju uslove za zakup, pa sad moraju na ulicu.

Novim predlogom su određeni uslovi za rešavanje stambenih potreba i propisano je da pravo zakupa imaju ratni vojni invalidi, kao i članovi porodica palih boraca, iz oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. godine i iz učestvovanja u ratu od 24. marta do 26. juna 1999. godine, kojima je, po tom osnovu, utvrđeno pravo na porodičnu invalidninu.

Uslov za ostvarenje tog prava je da nisu uključeni u integracioni ili povratnički program koji sprovodi Komesarijat za izbeglice i migracije, kao i da nemaju nepokretnu imovinu na teritoriji Srbije ili van nje, kojom bi mogli da reše svoju stambenu potrebu.

Vukelić kaže da ima i pojedinaca koji zloupotrebljavaju ovakvu odluku, jer poseduju imovinu, pa stanove koji su im dodeljeni u zakup izdaju, ali da je to takođe problem koji su gradske vlasti trebalo da reše na drugi način.

Ovo udruženje, kako je naveo, već dugi niz godina upućuje molbe nadležnim institucijama, kako bi olakšali život ratnim vojnim invalidima i veteranima.

O predloženoj Odluci o rešavanju stambenih potreba ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca na teritoriji Novog Sada, kojom se uređuju uslovi i načini rešavanja stambenih potreba ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca, a za stanove u zgradi u Ulici Stanoja Stanojevića raspravljaće odbornici na sutrašnjoj sednici Skupštine grada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.