Stambena zajednica novina u zakonu

VIDEO K9: Zakon o stanovanju i održavanju zgrada na snagu je stupio 1. januara 2017. godine. Međutim, njegova primena u praksi, kako saznajemo, još uvek nije u potpunosti moguća. Zakon propisuje registraciju stambene zajednice, ali lokalne samouprave prvo moraju da postave registratore stambenih zajednica.

0
443

Stambenu zajednicu čine svi vlasnici posebnih delova zgrade. Ona ima status pravnog lica, a prema novom Zakonu, u obavezi je da se registruje.

“Po novom zakonu, za razliku od prethodnog kada je skupština zgrade morala da se obrazuje, stambena zajednica postoji, čim postoje dva posebna dela u nekoj zgradi. Ona automatski ima status pravnog subjekta ili pravnog lica, ali obaveza po Zakonu je da se svaka stambena zajednica registruje. Prethodno stambena zajednica je dužna da izabere upravnika ili da se opredeli za profesionalno upravljanje i da te poslove poveri profesionalnom upravniku, što čini mi se, zbog obimnosti posla da je na neki način najbolje rešenje”, rekao je Ostoja Dražić, stručni saradnik firme za održavanje zgrada.

Obavezni organi stambene zajednice su skupština i upravnik. Skupština stambene zajednice može na osnovu odluke skupštine ili pravila vlasnika poveriti upravljanje profesionalnom upravniku, odnosno preduzeću sa licencom za obavljanje poslova profesionalnog upravnika.

Ukoliko stambena zajednica ne izabere upravnika, lokalna samouprava postaviće prinudnog upravnika.

“Mislim da je, zapravo, suština ovog zakona upravo u tome da se uvede kompletan red u održavanju i upravljanju stambenim zgradama, odnosno stambeno-poslovnim zgradama, a to su sada stambene zajednice, jer do sada je možda više od 40% nije imalo ni skupštinu, ni nije imalo svoje organe”, naveo je Dražić.

Bilo da stambena zajednica postavi upravnika, profesionalnnog upravnika ili dobije prinudnog upravnika, stanari će plaćati nadoknadu za njegov rad, po dogovoru sa upravnikom ili cenovniku profesionalnog, odnosno prinudnog upravnika.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.