Stalna borba za međureligijsku toleranciju

VIDEO K9: U centru Subotice su prošlog vikenda pojedini lokali osvanuli izlepljeni nalepnicama koje sugerišu zabranu prisustva pripadnicima islamske veroispovesti. Policija je reagovala, nalepnice su uklonjena, a ovaj postupak osudili su islamska zajednica u Srbiji, gradska vlast, političke partije i građani Subotice.

145

Nalepnice na kojima su crvenom bojom precrtani minaret džamije i polumesec koje su sa spoljne strane nalepljene na izloge dva subitička lokala uznemirile su pripadnike islamske veroispovesti, ali i subotičku policiju koja je odmah reagovala, uklonila nalepnice i krenula u potragu za počiniocima.

Mnogi su ovaj čin u gradu na severu Vojvodine povezali sa nedavnim masakrom počinjenim u džamijama na Novom Zelandu.

“Eto, svako dešavanje prouzokuje neku reakciju, pa i ovo što se desilo u Subotici možemo povezati sa tim. Ali ne kao kolektivni čin, ne kao da kažemo da je to stav većinskog stanovništva, već, ja hoću da verujem i mislim da je tako, da je to čin pojedinaca”, rekao je Muhamed Ziljkić, vojvođanski muftija, u emisiji Otvoreni ekran.

Uvek će postojati pojedinci koji mrze sve što je drugačije i koji će biti spremni na ekstremne postupke, ali to ne sme biti prepreka mirnom suživotu u toleranciji koju neguju i brane građani Vojvodine, rekao je Ziljkić koji je pozdravio brzu reakciju organa reda.

“I eto, već imam informacije da je, hvala Bogu, Ministarstvo unutrašnjih poslova reagovalo i da je već taj koji je to počinio pronađen i uhapšen i da, verovatno će se dalje vršiti procesuiranje”, kazao je Ziljkić.

Islam je vera mira i samo ga neupućeni mogu vezati za terorizam koji ne pripada ni jednoj religiji, zaključio je Ziljkić.

Sa događajem u Subotici je, prema saopštenju policije, upoznato Više javno tužilaštvo, koje se izjasnilo da ne postoje elementi krivičnog dela.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.