Stalna borba za međureligijsku toleranciju

VIDEO K9: U centru Subotice su prošlog vikenda pojedini lokali osvanuli izlepljeni nalepnicama koje sugerišu zabranu prisustva pripadnicima islamske veroispovesti. Policija je reagovala, nalepnice su uklonjena, a ovaj postupak osudili su islamska zajednica u Srbiji, gradska vlast, političke partije i građani Subotice.

219

Nalepnice na kojima su crvenom bojom precrtani minaret džamije i polumesec koje su sa spoljne strane nalepljene na izloge dva subitička lokala uznemirile su pripadnike islamske veroispovesti, ali i subotičku policiju koja je odmah reagovala, uklonila nalepnice i krenula u potragu za počiniocima.

Mnogi su ovaj čin u gradu na severu Vojvodine povezali sa nedavnim masakrom počinjenim u džamijama na Novom Zelandu.

“Eto, svako dešavanje prouzokuje neku reakciju, pa i ovo što se desilo u Subotici možemo povezati sa tim. Ali ne kao kolektivni čin, ne kao da kažemo da je to stav većinskog stanovništva, već, ja hoću da verujem i mislim da je tako, da je to čin pojedinaca”, rekao je Muhamed Ziljkić, vojvođanski muftija, u emisiji Otvoreni ekran.

Uvek će postojati pojedinci koji mrze sve što je drugačije i koji će biti spremni na ekstremne postupke, ali to ne sme biti prepreka mirnom suživotu u toleranciji koju neguju i brane građani Vojvodine, rekao je Ziljkić koji je pozdravio brzu reakciju organa reda.

“I eto, već imam informacije da je, hvala Bogu, Ministarstvo unutrašnjih poslova reagovalo i da je već taj koji je to počinio pronađen i uhapšen i da, verovatno će se dalje vršiti procesuiranje”, kazao je Ziljkić.

Islam je vera mira i samo ga neupućeni mogu vezati za terorizam koji ne pripada ni jednoj religiji, zaključio je Ziljkić.

Sa događajem u Subotici je, prema saopštenju policije, upoznato Više javno tužilaštvo, koje se izjasnilo da ne postoje elementi krivičnog dela.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.