“Staklo” u Muzeju Vojvodine

VIDEO K9: Staklo je materijal koji čovek koristi još od kamenog doba, a kojem se Muzej Vojvodine posvetio izložbom koja je pre nekoliko dana svečano otvorena u Dunavskoj 37.

0
55

Uz izložbu “Staklo” koja će za posetioce biti otvorena naredna tri i po meseca, Muzej Vojvodine pripremio je mnoštvo pratećih programa za sve kategorije posetilaca.

Jedan od njih je i besplatno, stručno vođenje kroz postavku u društvu s jednom od autorki izložbe – muzejskom savetnicom, Veselinkom Marković, zakazano za utorak, 13. decembra od 19 časova.

Interdisciplinarna izložba Staklo osmišljena je povodom Međunarodne godine stakla, koja je bila 2022, a kojom nisu imali vremena da se u punom smislu bave zbog podrške projektima Novom Sadu kao Evropskoj prestonici kulture.

Čovek je znao za staklo još u kamenom dobu i arheolozi ni danas ne znaju sa sigurnošću kada je i na koji način otkrivena njegova proizvodnja i koje smese treba iskoristiti za dobijanje veštačkog stakla.

Ambalažno, upotrebno, dekorativno, na nošnjama i građansko staklo, priča svoju priču, a posebna je posvećena vitražu na zgradi Muzeja Vojvodine u Dunavskoj 37 koji je izradio naš poznati umetnik Zoran Pavlović 1970. godine, a koji je trenutno na restauraciji kako bi povratio svoj stari sjaj.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.