Stagnacija golubarstva u Novom Sadu

VIDEO K9: Novosadsko golubarstvo se danas nalazi u lošoj situaciji. Ono što je potrebno odgajivačima golubova u našem gradu su prostorije gde bi smestilli golubarnike.

0
1103

Istorija golubarstva u Novom Sadu traje nekoliko stotina godina, a ono se danas nalazi u stagnaciji, što je, prema rečima odgajivača ovih ptica, prouzrokovano teškom ekonomskom situacijom.

Ipak, i pored toga, tradicija golubarstva u Novom Sadu ne sme da se prekine, smatra golubar Todor Žikić.

“Mi pokušavamo da golubarstvo vratimo na prave staze i uopšte oko sitnih životinja, jer smatram da je to plemenito. Grb grada Novog Sada ima goluba sa maslinovom grančicom i to govori da je istorija golubarstva u našem gradu duga više stotina godina. Trudimo se da na svakoj izložbi koju organizujemo bude izložba mladih i starih grla, i trudimo se da dovedemo što više mladih ljudi za koje organizujemo tribine, poklanjamo golubove, učlanjujemo besplatno nove članove, kako bi ih privukli da se bave ovim pozivom”, rekao je Žikić.

Golubar Todor Žikić je sa svojim golubovima obišao Evropu i postizao zapažene rezultate kako na domaćim, tako i na inostranim takmičenjima. Bavljenje golubarstvom je tradicija koja u njegovoj porodici postoji već 40 godina, a rasa koju gaji je nemački štraser.

“Negde 50-tak pari imam u pet boja, žute, crvene, plave, kovane i crne. Uslovi za držanje su takvi kakvi su, nekad sam imao svoje golubarnike, a sad su zgrade napravljene, kuće su porušene, tako da sam i ja podstanar sa svojim golubovima, ali se nadam da ću ih
držati dokle god budem mogao”, naveo je Žikić.

Golubovi su pripitomljeni od praistorije, a centar golubarstva je Azija. Golubove su na Balkan doneli Turci prilikom osvajanja. Ti golubovi su ostajali u Vojvodini i ukrštali se sa ostalim rasama i tako su nastale rase koje se kod nas i danas gaje.

Golubovi se gaje u svim zemljama sveta, a u više od 200 država je registrovano držanje golubova.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.