Stabilne zalihe krvi u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine

VIDEO K9: Zavod za transfuziju krvi Vojvodine raspolaže sa dovoljnim zalihama krvi pred praznike, kažu u ovoj ustanovi. Zbog primene novog Zakona o transfuzionoj medicini, od naredne godine očekuje ih više posla, ali i stabilnije snabdevanje i zalihe ove dragocene tečnosti.

477

Zalihe krvi su stabilne zahvaljujući dovoljnom broju akcija u prethodnih nekoliko dana, tako da se ne očekuje nestašica ove dragocene tečnosti tokom novogodišnjih i božićnih praznika, navode u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine i dodaju da će odmah neposredno nakon praznika imati nekoliko vanrednih akcija. Podsećaju i da ih od Nove godine očekuje i više posla.

“Moram da napomenem da nam nakon praznika već stižu nove akcije, novi tereni, to su, zapravo, Vrbas, Kikinda, Senta i Vršac. To su mesta gde do sada nismo prikupljali krv, ali s obzirom da novi transfuziološki zakon nas obavezuje da ćemo morati na tim mestima da prikupljamo krv, odmah nam slede, znači, posle praznika i te nove akcije i novi tereni i nadam se da će to biti na obostrano zadovoljstvo”, rekla je Zorica Bjelić, PR Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

Prema novom Zakonu o transfuzionoj medicini, naime, Zavod za transfuziju krvi Vojvodine pokrivaće teritoriju čitave pokrajine.

“Od početka godine kreće sukcesivno da se primenjuje zakon, dobili smo te četiri teritorije, a već tamo od juna meseca dobijamo još četiri, to su Sremska Mitrovica, Pančevo, Zrenjanin, Sombor i tamo do početka 2019. godine ćemo preuzeti i Suboticu”, istakla je Bjelić. 

Prema njenim rečima, transfuziološke ustanove koje su do sada radile u bolnicama u tim gradovima, postaće, praktično, banke krvi, odnosno, kliničke transfuzije.

“Oni će distribuirati krv prema pacijentima, ali neće apsolutno imati nikakve veze sa uzimanjem krvi, znači sa prikupljanjem krvi i sa njenom obradom, sve će se to raditi ovde u Novom sadu i onda ćemo te jedinice plasirati tamo gde je potrebno, odnosno tim bolnicama”, kažu u Zavodu. 

Dobrovoljnim davaocima, koji bi i u ove pretpraznične dane hteli da daju krv, podsećamo da, osim u prostorijama Zavoda, to mogu učiniti i zahvaljujući terenskim jedinicama Zavoda koje sutra prikupljaju krv u MZ Đurđevo, u sredu su u Omladinskom domu u Temerinu, a u četvrtak u školi u Mladenovu i fabrici Lear.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.