Stabilan komunalni sistem u Novom Sadu

VIDEO K9: Komunalni sistem Novog Sada je stabilan, ocenjeno je na današnjoj sednici Saveta za komunalne delatnosti koji je većinom glasova usvojio 43 tačke dnevnog reda pred sednicu gradskog parlamenta zakazanu za četvrtak.

0
202

Članovi Saveta za komunalne delatnosti su na današnjoj sednici većinom glasova usvojili Informaciju o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnih i javno komunalnih preduzeća za prvih devet meseci ove godine, kao i niz predloga programa za 2020. godinu, o uređivanju građevinskog zemljišta, o programu finansiranja određenih komunalnih delatnosti, o Programu održavanja objekata putne privrede, zatim Predlog programa za obezbeđivanje uslova za nesmetano odvijanje javnog prevoza putnika, tekuće subvencije te Predlog odluke o Programu korišćenja sredstava za zaštitu od požara.

“Ono što bih hteo da istaknem na samom početku najvažniji deo su planovi i programi za 2020. godinu koji se odnose na uređenje građevinskog zemljišta, javno-komunalnih preduzeća, putnu privredu, i za finansiranje određenih komunalnih delatnosti bitnih za lokalnu samoupravu. Ako sve to zajedno saberemo dolazimo do cifre 11 milijardi koji će biti iz budžeta opredeljeni za ove delatnosti,” kazao je Slobodan Veselinović, predsednik Saveta za komunalne delatnosti. 

Veselinović je ocenio da komunalni sistem u gradu stabilan te nagovestio da građani mogu da očekuju poboljšanje nivoa komunalnih usluga, kao i da će cene ostati iste.

“Ako uzmemo program uređenja građevinskog zemljišta u 2020. godini biće 5.457.000.000 miliona što je jedan od najvećih opredeljenja za uređenje građevinskog zemljišta od kad imamo ulaganja iz budžeta Grada Novog Sada. Finansiranje određenih komunalnih delatnosti 805.000.000. To su delatnosti vezano za javnu rasvetu, za uništavanje insekata, za uništavanje ambrozije, uređenje kanala i nasipa i mobilijar Grada Novog Sada,” rekao je Veselinović. 

U budžetu za 2020. godinu, kako je rekao, planirano je 800 miliona dinara za putnu privredu, a za aktivnosti javno komunalnih preduzeća oko 4 milijarde.

“Najveći korisnik tih sredstava je Vodovod i kanalizacija sa iznosom od milijardu i tristo pedeset miliona. Sledi Gradsko – saobraćajno 885 miliona, Gradsko zelenilo 465 miliona, Čistoća 327 miliona, Lisje 260 miliona, Zoo-higijena i veterina 150 miliona, i naravno tu su i Tržnica sa 36, Parking servis sa 20, Put sa 55 miliona”, istakao je Slobodan Veselinović.

Članovi Saveta, većinom glasova prihvatili su, između ostalog, Predlog rešenja o davanju saglasnosti na Program rada i finansijski plan gradske Agencije za energetiku, kao i Međuopštinske radne grupe za upravljanje komunalnim otpadom za 2020. godinu.

Konačnu reč o ovim predlozima daće odbornici na sednici zakazanoj za četvrtak, 12. decembra.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.