Šta znamo o Ramazanu?

VIDEO K9: Jedan od najvećih muslimanskih praznika, mesec Ramazan, obeležavaju svi vernici islamske veroispovesti. Za ovaj praznik vezuju se brojni običaji i pravila kojih se vernici strogo pridržavaju, a koji njihove komšije i prijatelje često dovode u neprijatnu situaciju jer ne znaju kako da se ponašaju kada se nađu u njihovom društvu. Kako bi izbegli nepredviđene situacije i svima koji slave ovaj praznik olakšali post, muftija vojvođanski Muhamed Ziljkić za Kanal 9 objašnjava na koji način možemo ispoštovati Ramazanske običaje.

1149

Mesec Ramazan muslimani provode u postu, molitvi i praštanju. Ramazanski post traje 30 dana i završava se sa pojavom mladog meseca. Kraj meseca posta Ramazana obeležava se Ramazanskim bajramom i bajram namazom, odnosno molitvom koja traje četiri dana.

Ovo su neki od najčešćih običaja koje naši sugrađani poznaju.

Upravo iz neznanja ljudi često dođu u neprijatnu situaciju jer ne znaju kako da se ponašaju kada se nađu u društvu muslimanskih vernika. Muftija vojvođanski Muhamed Ziljkić objašnjava da ne postoje nikakva striktna pravila prema kojima bi građani trebali da se ponašaju, već da je to stvar ličnog osećaja, pa su tako česti slučajevi da komšije i prijatelji muslimana za vreme Ramazana ne praktikuju konzumiranje hrane i pića u njihovom prisustvu kako ih ne bi doveli u iskušenje.

“Ne treba koristiti ružan govor, posebno ga ne navoditi na temu o nemoralnim stvarima i slično, jer je ključan i taj ružan govor. Nije dovoljno da mi samo gladujemo i žeđujemo. Ukoliko nismo ukrotili svoj jezik, ružan govor i misli, sve ostalo je besmisleno. Slobodno mogu reći da poste i naše oči i naše uši i naše ruke”, istakao je Ziljkić.

Osnovna ideja jeste, kako je rekao, da sve što je zabranjeno oči ne vide, uši ne čuju, usta ne izgovore. Ako se to ne ispoštuje, uzaludno je svo gladovanje i žeđanje, zaključio je muftija vojvođanski.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.