Šta ste danas naučili u školi?

VIDEO K9: Đaci u našim školama decenijama su opterećeni zastarelim gradivom koje treba izbaciti, a decu obrazovati podacima koji će im koristiti u životu, rekao je u našem Otvorenom ekranu nastavnik u penziji i nekadašnji direktor novosadske OŠ "Kosta Trifković", Milan Spasojević.

0
11

Na pitanje “O čemu ste danas učili u školi”, roditelji od svog osnovca, ako je bio pažljiv na času, mogu dobiti odgovor koja je zemlja najveći svetski proizvođač uglja, drvne mase ili junećeg mesa. Sa nostalgijom će se mnoge mame i tate pa i bake i deke, prisetiti da su i oni nekada u školi učili o tim istim stvarima koje im nikada u životu nisu zatrebale.

Obrazovanje dece treba da bude više usmereno na to da nauče o praktičnim stvarima koje će im kasnije biti značajne, smatra nekadašnji direktor novosadske OŠ “Kosta Trifković”, Milan Spasojević.

On se osvrnuo i na odnos nastavnik – učenik, koji se menja još od osamdesetih godina, gde se promena sistema vrednosti u društvu, porodici, uz pojavu i uticaj društvenih mreža prelivala u škole donoseći nove oblike nasilja na koje još nema adekvatnog odgovora.  

Ministarstvo pokušava različitim merama, od kojih se neke nakon izvesnog vremena i ponavljaju, da spreči eskalaciju nasilja u školama u svim njegovim vidovima, ali te mere prevencije moraju da budu izraženije i bez spoljnih uticaja, kazao je Spasojević, što sve opet, ide na opterećenje učenika.

Treba nastaviti i sa radom na edukaciji roditelja, zaključio je Spasojević, kako bi i oni bili više uključeni u rad škole. On je ocenio negativnim predlog da roditelji ocenjuju rad nastavnika koji bi zbog toga trpeo određene posledice jer bi to dovelo do još veće devalvacije ocena u školama, ali i položaja prosvetnih radnika koji je u našem društvu odavno na nezavidnom nivou.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.