Šta se sme pecati?

VIDEO K9: Novosti za ribolovce o stanju na vodama u okolini i kuda da se upute na pecanje ovog vikenda, donosimo iz Ribolovačkog saveza Vojvodine.

0
867

Vodostaj Dunava opada, a sa njim se polako snižava i temperatura. Ovih dana ne vredi biti uz vodu, kažu u Ribolovačkom savezu Vojvodine, jer riba slabo peca.

“Može se lepo loviti ispod Tvrđave. Kanalski sistem, kao kanalski sistem, trave koliko hoćeš na sve strane, ali tamo riba klasično u nekakvom dobrom modu, ima je na pojedinim delovima gde to nije pokradeno efikasno kao što određeni kanali jesu. Tamo se može još nešto i loviti, naravno tamo Bačko Gradište, babuška veličine šake, možda nešto malo veća, može se isto tako loviti. Ko baš ne zna gde će i šta će na kanal, kod Bačkog Gradišta, ima ribe, sigurno će se bar par kila uloviti, ali za Dunav baš ne garantujem”, naveo je Dušan Jovanović, predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine.

Savez je za ribolovce koji kupe dozvolu za 2018. godinu pripremio kalendar sa prikazom ograničenja ulova za rekreativni ribolov.

“Još početkom 2016. godine, izašao je novi aktuelni pravilnik, koji je mnoge ribe ispremeštao iz nezaštićenih u zaštićene i ribolovci će imati i priliku da u tom kalendaru vide šta se sme pecati, šta se ne sme pecati. Pa tako na primer, da je po tom pravilniku jegulja, za svaki primerak ribe se plaća 8.000 dinara ako ribočuvar uhvati ribolovca sa tom ribom”, naveo je Jovanović.

Oko trideset vrsta riba je zaštićeno trajnim lovostajem, za čije ulove kazna iznosi 8000 dinara po primerku.

“Ali i sve druge vrste riba, na primer i one koje nisu uopšte zaštićene, crvenperka, bodorka, kesega, najlonka, koje nemaju ni ograničenje veličine, ni mresni lovostaj, pa čak i za njih je propisana kazna. 100 dinara za svaku bodorku, kesegu, krupaticu. 1000 dinara je deverika, da ne zaboravimo. Znači 100 dinara po komadu, onda kada čuvar konstatuje prekomerni ulov”, kazao je Jovanović.

Kazna se plaća ako čuvar kod ribolovca pronađe više od 5 kilograma ulova, a svaki primerak preko 5. kilograma, biće naplaćen 100 dinara po komadu. O svim promenama, obaveze za ribolovaca i novim pravilima, Ribolovački savez Vojvodine, nastaviće da informiše.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.